Lucruri pe care nu le stiai despre pesti

Advertorial
Marti, 18 Februarie 2020, ora 10:10
65075 citiri
Lucruri pe care nu le stiai despre pesti
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Pestii sunt printre primele fiinte aparute pe Pamant, dar cu toate acestea nu stim chiar totul despre ei. Nici macar numarul celor prinsi in fiecare an nu poate fi estimat, deoarece cantitatile sunt exprimate in tone.

Iata cateva detalii inedite despre pesti:

Sunt inteligenti

In curand se deschide sezonul de pescuit, dar inainte de a-ti cumpara undite noi, ar trebui sa stii ca pestii sunt mai inteligenti decat par, asa ca nu ii vei prinde cu una, cu doua.

E greu sa recunosti ca niste fiinte atat de diferite de noi pot gandi, dar studiile arata ca pestii au o "inteligenta machiavelica". Au abilitatea de a manipula.

De exemplu, pestele liliac se preface ca este mort atunci cand se simte in pericol. Pur si simplu, arata ca o frunza care pluteste la suprafata apei.

Pestele sanitar mananca pielea moarta si parazitii de pe alti pesti, dar daca isi musca accidental "gazda", foloseste o metoda inedita de impacare - ofera o repriza de masaj pentru a se scuza.

De asemenea, exista dovezi ca pestii se recunosc intre ei.

Sunt sociabili si le place sa se joace

Cei mai multi pesti traiesc in grupuri si intretin relatii sociale. Una dintre cele mai importante activitati este aceea de a se antrena si invata sa inoate in sincron. Asta pentru ca mentinerea grupului cat mai unit ii ajuta sa se apere de pradatori, sa se reproduca si sa traiasca mai mult.

Cercetatorii au descoperit ca pestilor le place si sa se distreze. Au observat exemplare care se jucau cu termometrele amplasate in bazine. De asemenea, exista si pesti de acvariu care stiu sa joace fotbal, precum cel din acest video.

Stiu sa comunice si au memorie

Pestii folosesc o multime de sunete pentru a comunica. Unii stiu sa fluiere, sa isi miste oasele si sa isi loveasca dintii pentru a atrage atentia altor pesti, pentru a speria pradatorii sau pentru a se orienta.

De asemenea, au memorie. Exista mai multe studii care au demonstrat ca pestii invata repede si au amintiri pe termen lung. De exemplu, un peste curcubeu a avut nevoie de cinci incercari pentru a invata sa iasa prin singura gaura a unei plase de pescuit. A tinut minte traseul chiar si la un an distanta, cand cercetatorii au efectuat din nou testul.

Simt durerea si stiu sa foloseasca obiecte

Contrar preconceptiilor, pestii simt durerea. Centrii lor nervosi sunt foarte asemanatori cu cei ai oamenilor. Un alt detaliu interesant este acela ca stiu sa utilizeze obiectele din jurul lor.

Pestele buzat foloseste pietre pentru a strivi aricii de mare, in timp ce pisicile de mare isi ascund icrele cu plante si pietricele. Aproximativ 9.000 de specii de pesti isi construiesc cuiburi.

Acestea sunt lucrurile pe care cel mai probabil nu le stiai despre pesti. Si inca doua detalii interesante: nu le plac bolurile pentru ca nu le ofera destul spatiu si, la fel ca oamenii, pot suferi de anxietate sau depresie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#informatii pesti, #caracteristi pesti , #specie