Japonezii au identificat niste compusi chimici care pastreaza pielea tanara si vindeca ranile

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 10:31
5712 citiri
Japonezii au identificat niste compusi chimici care pastreaza pielea tanara si vindeca ranile
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

O proteina care ajuta la mentinerea aspectului tineresc al pielii a fost descoperita de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Medicina si Stomatologie din Tokyo, Japonia, relateaza japantimes.co.jp.

Proteina a primit numele de COL17A1 si functioneaza prin incurajarea competitiei intre celule, un proces cheie menit sa mentina sanatatea tesuturilor. Substanta elimina celulele mai slabe, incurajand inmultirea celor mai puternice.

"Celulele stem deteriorate sau afectate de stres pot fi eliminate selectiv, zilnic, de celule intacte din pielea noastra", a afirmat Emi Nishimura, coordonatoarea cercetarii si profesoara in cadrul departamenului de biologie - celule stem din institutia de invatamant nipona.

Studiul, care a aparut saptamana aceasta in publicatia stiintifica Nature, a fost bazat pe cercetari asupra cozilor de soareci, care au multe caracteristici similare pielii umane.

Procesul de imbatranire reduce prezenta proteinei COL17A1, un efect similar cu cel al radiatiilor UV si al altor factorilor de stres. Acest fapt se traduce printr-o multiplicare a celulelor mai putin puternice, care slabesc pielea si o fac predispusa la leziuni si la vindecarea la un ritm mai lent.

Confirmarea importantei proteinei COL17A1 a determinat echipa de cercetatori sa se concentreze asupra gasirii unor substante care sa stimuleze procesul de producere a acesteia.

Specialistii au izolat doi compusi chimici - Y27632 si apocinina - si le-au testat pe celulele din piele, iar rezultatele au fost pozitive.

"Aplicarea acestor compusi pe rani grave ale pielii a ajutat, in mod semnificativ, la vindecare", spun autorii studiului.

Acestia mai sustin ca cele doua substante indica faptul ca exista modalitati care faciliteaza regenerarea pielii si reduc procesul de imbatranire.

Doi profesori de la Universitatea din Colorado, SUA, au declarat, referitor la acest studiu, ca, pana in prezent, procesul de competitie intre celule nu a mai fost studiat decat in cazul mustelor de fructe.

Cei doi profesori universitari, Ganna Bilousova si James DeGregori, au spus ca studiul japonez "ofera dovezi ca, la mamifere, celulele sanatoase pot repopula, in mod eficient, tesuturile adulte, inlocuindu-le pe cele nepotrivite sau deteriorate".

Acestia mai spun ca cercetarea ofera o "dovada de principiu" ca cei doi compusi chimici pot combate imbatranirea pielii. "Vom mai avea nevoie de studii in viitor pentru a determina functionarea mecanismului in alte tesuturi si pentru a identifica substantele capabile sa inverseze procesul de imbatranire in alte organe", au mai spus acestia.

Nishimura a spus ca descoperirea va duce la crearea unor produse cosmetice si medicamente menite sa opreasca procesul de deteriorare a pielii si sa sustina procesul de vindecare.

"Vom colabora cu companii farmaceutice si de produse cosmetice pentru a folosi aceste proteine in scop clinic", a afirmat aceasta.

Cercetatoarea japoneza a declarat, insa, ca mai trebuie facute studii pentru a stabili daca o competitie intre celule poate juca un rol in regenerarea altor parti ale corpului, care au tesut epitelial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteina regenerare piele , #cercetare