Istoria creionului, unul dintre cele mai cunoscute articole de papetarie

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 16:36
11201 citiri
Istoria creionului, unul dintre cele mai cunoscute articole de papetarie

Creionul se numara printre cele mai vechi articole de papetarie, facand parte din istoria omenirii inca de la aparitia hartiei.

Prin definitie, este un instrument de scris sau de desenat, care este format dintr-o mina, de regula din grafit, care este protejata de un invelis de lemn sau plastic, obiectul de papetarie rezultat avand o forma cilindrica.

Atunci cand mina se consuma, iar invelisul creionului incepe sa zgarie hartia, acesta trebuie ascutit cu ajutorul unei ascutitori.

Principalul avantaj fata de stilouri sau pixuri este faptul ca textele sau desenele realizate cu creionul se pot sterge cu usurinta, cu ajutorul unei gume de sters.

Iata cateva detalii importante din istoria acestui indragit obiect de papetarie:

- Locuitorii Egiptului Antic foloseau drept instrumente de scris tulpini de bambus sau de stuf, in care turnau plumb topit. Acest lucru se intampla in urma cu mai bine de 5000 de ani!

- Primul stramos adevarat al creionului era folosit in Roma Antica, fiind numit stylus - o vergea din metal (de obicei plumb), cu ajutorul careia se zgaria suprafata unui papirus pentru a transmite informatiile ncesare.

- In 1564, pe teritoriul Marii Britanii, la Borrowdale, incepe sa se extraga pentru prima oara grafit in cantitati industriale.

- Primele creioane incep sa fie produse in masa, la Nuremberg, in Germania, acest moment marcand inceputul erei moderne a acestui instrument de papetarie.

- Nicolas-Jacques Conte, pictor francez, inventeaza in 1795 creionul cu mina de grafit, intr-o forma asemanatoare cu cea pe care o cunoastem si astazi.

- Prima fabrica americana de creioane apare in 1812.

- In 1828, francezul Bernard Lassimone inventeaza ascutitoarea. Cel mai probabil, pana la aparitia acestui obiect de papetarie, creioanele erau ascutite folosind un briceag.

- Eberhard Faber deschide in 1861 celebra fabrica, unde sunt produse si astazi unele dintre cele mai apreciate astfel de articole de papetarie.

- In 1922 apare prima fabrica Faber de creioane din Europa, la Nuremberg.

Iata si alte curiozitati si detalii pe care trebuie sa le stii despre aceste articole de papetarie:

- In imponderabilitate, pasta din pixuri pluteste, motiv pentru care acestea devin inutilizabile in spatiu. Avand in vedere acest fapt, atat NASA, cat si URSS au folosit in misiunile lor spatiale creioane.

- Cu ajutorul unui creion, se poate trasa o linie lunga de 50 de kilometri sau se pot scrie 45.000 de cuvinte (in jur de 100 de pagini).

- Fabrica pe care Eberhard Faber a deschis-o in SUA in 1861 a ars doar 11 ani mai tarziu, distrugand in totalitate obiectele de papetarie. Cu toate acestea, Faber a reconstruit-o, aceasta din urma devenind cea mai mare fabrica de creioane din lume la acel moment.

- Creionul mecanic utilizeaza o mina mult mai fina decat unul obisnuit, care poate fi inlocuita.

- Cel mai mare creion functional din lume, numit "Castell 9000", se regaseste in Kuala Lumpur (Malaysia) si are 22 de metri lungime!

- Cel mai mic astfel de instrument de papetarie este de fapt un microscop electronic, cu ajutorul caruia Universitatea din California a reusit sa traseze linii de 50 de nanometri (un milion de nanometri constituie un milimetru).

- Cel mai scump creion din lume a fost produs de Faber-Castel si costa 20.000 de dolari, fiind realizat din lemn de cedru si placat cu aur de 18 carate si trei diamante. Aceste obiecte luxoase de papetarie au fost produse intr-o editie limitata, de doar 99 de bucati!

Daca doresti sa beneficiezi de acest obiect care a facut istorie, intra pe site-ul Viamond.ro, unde te asteapta oferte senzationale la obiectele de papetarie si birotica!

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#istoria creionului , #inedit