Isi amputau stramosii nostri degetele? Apar din ce in ce mai multe dovezi

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 11:55
11711 citiri
Isi amputau stramosii nostri degetele? Apar din ce in ce mai multe dovezi
Foto: Jean Clottes/McCauley/Journal of Paleolithic Archaeology

La inceput parea ceva singular: urme de maini, in pesteri, cu degete mai scurte sau chiar lipsa. In ultima vreme, insa, din ce in ce mai multe astfel de forme de "arta" au fost descoperite, mai ales in pesterile din Spania si Franta, dar nu numai.

Si nu erau numai desene, caz in care unele degete ar fi putut fi indoite, ci de urma palmei lasata intr-un material moale. In acest caz, nu exista dubiu ca parti din degete sau chiar degete intregi lipseau.

Si cum nu e vorba numai de un deget sau doua, ci chiar de trei sau patru, a incoltit ipoteza ca oamenii din paleolitic isi amputau degetele, cel mai probabil din motive religioase, se arata intr-un raport publicat de Paleolithic Archaeology si citat de Science Alert.

Initial, s-a luat in considerare faptul ca ar fi putut avea loc accidentari. Insa cazurile sunt mult prea multe pentru ca scenariul sa para credibil.

Un studiu recent arata ca, din 231 de sabloane de mana din Grotte de Gargas din Hautes-Pyrenees, Franta, 114 maini au mai putine degete. In mod asemanator, in pestera Cosquer, tot din Franta, 28 din 49 de maini sunt lipsite de unele degete. Si la Maltravieso, in vestul Spaniei, 61 din cele 71 de reprezentari ale mainilor sunt lipsite de unele degete.

Dar aceasta ipoteza, ca oamenii renuntau deliberat la unele degete, in semn de doliu sau pentru a preamari vreo divinitate (ceea ce se intampla si in prezent in Africa, Eurasia, Oceania si Americi), pare una greu de crezut, din moment ce oamenii din acea perioada se bazau in primul rand pe maini pentru a supravietui.

Totusi, e ipoteza cea mai plauzibila, crede arheologul Mark Collard de la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Citeste si Cea mai lunga pestera din Romania si sud-estul Europei va fi deschisa turistilor (Galerie foto)

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#egete amputate pesteri, #amuputari egete religie, #maini fara degete pesteri, #amputari egete ritual paleolitic , #arheologie
Comentarii