Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > studii
A   A   A

In istoria Pamantului a existat o extinctie in masa a vietii mai mare decat cea care a ucis dinozaurii

In istoria Pamantului a existat o extinctie in masa a vietii mai mare decat cea care a ucis dinozaurii
Foto: Arhiva/Pixabay
Mai multe studii au aratat ca Pamantul a trecut prin nu mai putin de cinci extinctii in masa, fapt dovedit in urma studiului fosilelor.

O analiza recenta arata insa ca cea mai veche dintre ele, care a survenit in urma cu peste 2 miliarde de ani, a avut proportii cu adevarat catastrofice, mai mari decat cea care a ucis dinozaurii, arata Science Alert.

E cel mai mare astfel de eveniment cunoscut, ceva ce nu a mai fost egalat pana in ziua de azi, explica geologul Malcolm Hodgskiss, de la Universitatea Stanford. E drept, in acea vreme, viata nu avea formele complexe de azi, ci era reprezentata de cianobacterii.

Aceste microorganisme marine se foloseau de fotosinteza, intr-o vreme in care oxigenul din atmosfera era foarte putin. Cel mai mult oxigen era "prins" in minerale sau in apa.
Insa ceva s-a intamplat, la un moment dat, in urma cu 2,4 miliarde de ani, si viata aproape ca a disparut.
Studiul, derulat in Canada, in insulele Belcher, intr-o zona care a supravietuit aproape ca acum miliarde de ani, a aratat ca aceste microorganisme au scazut ca numar brusc, aproape disparand.

Cel mai probabil cauza este lipsa nutrientilor, in special a fosforului, de care depindeau aceste microorganisme.

Proportiile au fost catastrofice, daca te gandesti ca, la disparitia dinozaurilor, au fost exterminate doua treimi din toate plantele si animale, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citeste si A inceput a sasea extinctie in masa si efectele se vad si in Romania

A.P.
Facebook ShareTweet
 Joi, 05 Septembrie 2019, ora 08:10

 Articol citit de 18756 ori

Citeste si: