Descoperire unica la Botosani: Una dintre cele mai mari de pana acum din arheologia romaneasca

Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 15:53
12576 citiri
Descoperire unica la Botosani: Una dintre cele mai mari de pana acum din arheologia romaneasca
Foto: Arhiva Pixabay

Noua vase, trei rasnite si mai multe statuete despre care se presupune ca provin din civilizatia Cucuteni au fost descoperite, in ultimele saptamani, intr-un sit arheologic de mari dimensiuni de pe raza localitatii Ripiceni, a declarat directorul Muzeului Judetean Botosani, Aurel Melniciuc.

Descoperirea a fost facuta de o echipa de arheologi coordonata de profesorul universitar Dumitru Boghian de la Facultatea de Istorie a Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, care efectueaza o cercetare arheologica asupra unei asezari despre care se presupune ca ar avea peste 6.000 de ani vechime si care are in centrul sau o cladire de aproximativ 1.000 de metri patrati.

"In urma cercetarilor, au rezultat niste materiale foarte frumoase, care acum sunt in stadiul de prelucrare. Chiar spalam acele vase binoclu, vase de cult, pentru ca ele nu sunt functionale, nu au un fund. Am descoperit cateva statuete foarte frumoase, pe care colegii mei o sa le curete si o sa le interpreteze din punct de vedere arheologic.

Este posibil ca aceasta locuinta de mari dimensiuni, care ar avea mai multe camere sau care sunt mai multe locuinte dispuse spate in spate, sa fi apartinut conducatorului acestei asezari, acestui trib. Poate fi un templu. Este prematur inca sa ne pronuntam. Cert este ca este una dintre cele mai mari descoperiri de pana acum in arheologia romaneasca si europeana as spune", a afirmat Melniciuc.

Situl arheologic se intinde pe o suprafata de circa 25 de hectare si se afla exact pe malul raului Prut, in coada Barajului Stanca-Costesti. Cercetarile la acest sit au inceput in 2016, dupa ce s-a facut o scanare arheo-magnetica a zonei respective. Jumatate din intinderea acestui sit a fost distrusa ca urmare a acoperirii cu apele acumularii Stanca-Costesti.

Directorul Muzeului Judetean Botosani a sustinut ca anul trecut a avut loc o datare radio-carbon a unora dintre elementele descoperite in situl respectiv, iar rezultatul a indicat o vechime a asezarii de circa 4.100 de ani inainte de Hristos, ceea ce ar insemna ca aceasta ar fi fost construita in urma cu peste 6.000 de ani.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#obiecte 6000 ani Botosani, #arheologi obiecte Botosani, #descoperire arheologica Botosani , #arheologie