Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > studii
A   A   A

Iata de ce femeile traiesc mai mult ca barbatii. E valabil si in regnul animal

Iata de ce femeile traiesc mai mult ca barbatii. E valabil si in regnul animal
Foto: Arhiva Pixabay
Statisticile spun ca femeile traiesc mai mult decat barbatii. Iar un studiu arata ca si in randul mamiferelor lucrurile stau la fel.

Cercetarea a demonstrat ca, in randul unei specii, femelele traiesc, in medie, cu 18,6% mai mult decat masculii, relateaza BBC.

In cazul oamenilor, diferenta e mai mica, femeile traind cu circa 8% mai mult decat barbatii.

In randul mamiferelor, explicatia consta intr-un cumul de factori. Echipa internationala de oameni de stiinta care a realizat studiul a ajuns la concluzia ca, in cazul multor specii, masculii pierd din rezerve vitale din cauza competitiei sexuale, lupta pentru femele. Pentru asta au o masa musculara mai mare (pentru care e nevoie de resurse) si sunt mai sensibili la conditiile de mediu, a explicat dr. Jean-Francois Lemaitre, de la Universitatea din Lyon, Franta, autorul principal al studiului.
Un studiu separat, dar complementar acestuia, a aratat si de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii. Conform acestuia, cel de-al doilea cromozom X al femeilor are un rol protector. Acesta corecteaza mutatiile pe care le poate suferi primul cromozom X.

Barbatii, cu ai lor cromozomi X si Y, nu au parte de acest efect protector, fiind astfel usor dezavantajati din punct de vedere genetic.

Statisticile arata ca 9 din 10 persoane care ajung la varsta de 110 ani sunt femei.

Citeste si: Septuagenarii grasuti traiesc mai mult

A.P.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 27 Martie 2020, ora 08:26

 Articol citit de 12546 ori

Citeste si: