Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > descoperire
A   A   A

A fost identificat cel mai batran homo sapiens din Europa! Traia in Grecia acum 200.000 de ani

A fost identificat cel mai batran homo sapiens din Europa! Traia in Grecia acum 200.000 de ani
Foto: Katerina Harvati / Eberhard Karls University of Tubingen
Cele mai vechi fosile ale unui homo sapiens descoperite pana in prezent in Europa au o vechime de 210.000 de ani si au fost descoperite in Grecia, potrivit unui studiu publicat miercuri si care devanseaza cu peste 150.000 de ani momentul sosirii speciei pe continent.

Apidima 1, asa cum l-au denumit cercetatorii, dupa numele pesterii din sudul Greciei in care a fost gasit, este "mai vechi decat toate celelalte specimene de homo sapiens descoperite in afara Africii", a explicat Katerina Harvati, cercetatoare la Universitatea Tubingen din Germania, coautoare a acestui studiu publicat in revista Nature.

Cercetarea reprezinta o recunoastere tardiva pentru Apidima 1, descoperit la sfarsitul anilor 1970 de expertii de la Muzeul de Antropologie din cadrul Universitatii din Atena intr-o cavitate a masivului Apidima din Peloponez. In epoca, fosila a fost catalogata ca fiind pre-neanderthaliana.
Insa tehnicile moderne de datare si de imagistica i-au permis Katerinei Harvati si echipei sale sa evidentieze "un melanj de caracteristici umane moderne si arhaice", care fac din acest specimen "un homo sapiens precoce".

"Apidima 1 dovedeste ca dispersarea homo sapiens in afara Africii nu doar ca a avut loc mai devreme decat credeam noi, in urma cu peste 200.000 de ani, dar si ca ea s-a extins pana in Europa", a explicat Katerina Harvati.

Homo sapiens, denumit si omul modern, a aparut in Africa. Fosilele celor mai vechi reprezentanti cunoscuti ai speciei au o vechime de 300.000 de ani si au fost gasite in Maroc, in situl Jebel Irhoud.

Cercetatorii au crezut multa vreme ca acele specimene de homo sapiens nu si-au parasit teritoriul in care au trait decat mult mai tarziu, in urma cu aproximativ 70.000 de ani, in cadrul unei migratii majore.
Prezent in Europa inainte de omul de Neanderthal

Insa de cativa ani, descoperirile nu inceteaza sa puna sub semnul intrebarii aceasta teorie, devansand tot mai mult data primelor migratii ale omului modern si extinzand tot mai mult zona lor de dispersare.

Apidima 1 a fost descoperit langa un alt craniu, denumit Apidima 2. Potrivit studiului (si prezentei pe osul occipital al unui burelet osos orizontal), Apidima 2 ar apartine unui neanderthalian care a trait in urma cu 170.000 de ani.

"Rezultatele noastre sugereaza ca cel putin doua grupari de persoane traiau in Pleistocenul mijlociu pe teritoriul din sudul Greciei actuale: o populatie precoce de homo sapiens si, mai tarziu, un grup de neanderthalieni", a precizat aceeasi specialista, sugerand astfel ca neanderthalienii i-au inlocuit pe acei homo sapiens.
Neanderthalienii au fost la randul lor inlocuiti de alti homo sapiens, nou sositi in regiune, in urma cu 40.000 de ani, cand omul de Neanderthal a disparut definitiv.

"Poate ca o data sau de mai multe ori, cele doua specii s-au inlocuit una pe cealalta", a explicat Eric Delson, de la Lehman College din New York, intr-un comentariu publicat odata cu studiul.

Aceasta noua descoperire consolideaza ideea producerii unor dispersari multiple ale oamenilor moderni in afara Africii. Miscarea migratorie si colonizarea Eurasiei au reprezentat fenomene cu un grad de complexitate mult mai ridicat decat credeau oamenii de stiinta.

"In loc de o singura iesire a hominizilor din Africa pentru a popula Europa si Asia, trebuie sa fi avut loc mai multe dispersari, unele dintre ele neconducand la aparitia unor asezari permanente", a adaugat Delson.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 23:00

 Articol citit de 3322 ori

Citeste si: