Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > fenomen
A   A   A

Duminica noapte e apogeul Perseidelor si in acest an se vor putea vedea mai multi meteori

Duminica noapte e apogeul Perseidelor si in acest an se vor putea vedea mai multi meteori
Foto: Arhiva Twitter/Neil Zeller
Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, va avea, in 2018, punctul maxim de activitate in noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

In aceasta perioada, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maxima va fi de duminica seara, incepand cu ora 22:00, pana luni.

Acest moment de activitate maxima va fi foarte usor de observat anul acesta, potrivit Observatorului Astronomic. Satelitul natural al Pamantului va fi in a doua zi dupa faza de Luna Noua. Acest lucru inseamna ca, duminica seara, Luna se va afla aproape de Soare si va apune la scurt timp dupa acesta. Lumina Lunii nu va deranja pe parcursul noptii si amatorii vor putea observa mai multi meteori.
Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai stralucitoare fenomene de acest tip, se poate observa in fiecare an, intre 17 iulie si 24 august.

Orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia este o "perseida", potrivit Observatorului Astronomic.

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseus, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori active intr-un an.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda, cei interesati pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste "meteorit".
In cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle.

Fenomenele astronomice de acest tip se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte, dar este bun si un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari.

Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea in general intre 60 si maximum 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea in general 10-20 de meteori pe ora.

Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesati nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care sa stea intinsi, un sac de dormit sau un sezlong. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priveasca spre cer macar o ora.
Observatorul Astronomic bucurestean mai informeaza ca Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. In timpul unei ploi de stele se pot observa cateva mii de meteori pe ora, acestea fiind, de altfel, foarte rare.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 12 August 2018, ora 08:37

 Articol citit de 6433 ori

Citeste si: