Doua cutite Faberge pierdute au fost gasite dupa un secol. Pretul lor e exorbitant (Video)

Joi, 21 Septembrie 2017, ora 22:43
8447 citiri
Doua cutite Faberge pierdute au fost gasite dupa un secol. Pretul lor e exorbitant (Video)
Foto: captura video YouTube

Doua cutite Faberge, create de celebrul bijutier de la curtea imperiala rusa, au disparut in timpul Revolutiei bolsevice din 1917.

Aceste obiecte, despre care expertii au crezut ca au fost topite alaturi de un pretios serviciu de masa, realizat din argint, au fost descoperite dupa un secol, in Polonia, informeaza AFP.

Dupa 1917, Revolutia bolsevica avea nevoie de bani pentru a continua lupta si pentru a-si consolida puterea. Reprezentantii ei au nationalizat bunurile tarilor, ale familiilor aristocrate si burgheze si pe cele ale bisericilor.

Platouri, cesti, capace... minunate obiecte decorative create de bijutieri de prestigiu au fost topite pentru a obtine metalele pretioase din care acestea erau realizate. Aceeasi soarta a fost rezervata unui serviciu de masa din argint, continand peste 100 de piese si apartinand bogatei familii Kelch, care il comandase de la casa Faberge.

"Istoricii de arta credeau ca acest serviciu a disparut pentru totdeauna, in totalitate. Or, doua piese au aparut recent pe piata: doua cutite de peste - un cutit de serviciu de 35 de centimetri si un cutit individual de 21 de centimetri - au fost scutite in mod miraculos", a relatat pentru AFP Adam Szymanski, un istoric de arta si expert polonez in creatia bijutierului Faberge, aflat la originea descoperirii.

Meritul ar reveni unui soldat din Armata Rosie, care, in 1918, a intrat in posesia celor doua cutite, a spus profesorul Szymanski. Obiectele faceau parte dintr-un serviciu gotic, un ansamblu unic, intrucat Faberge a creat foarte putine obiecte in acest stil ce era inca la moda la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Preturi astronomice

Povestea lor dateaza din anul 1900. Barbara Kelch-Bazanova, mostenitoarea uneia dintre cele mai mari averi din epoca, a comandat un serviciu de masa pentru 125.000 de ruble - o suma considerabila pe atunci - de la Faberge, un bijutier rus de origine germano-daneza, cunoscut pentru creatiile sale fabuloase: oua realizate din aur si incrustate cu pietre semipretioase, ce contin diverse miniaturi (balerine, trasuri, castele, vapoare, cai, papagali).

La licitatii de arta organizate in zilele noastre, creatiile lui Faberge ajung sa fie vandute cu preturi astronomice.

Tarul Alexandru al III-lea i-a cerut lui Pierre-Karl Faberge sa realizeze un prim ou in acest stil pentru sotia lui, Maria Fedorovna.

Tarina a fost atat de incantata, incat bijutierul a devenit "maestru aurar al coroanei imperiale, acreditat prin nominalizare speciala".

Faberge a realizat apoi 52 de oua speciale pentru familia Romanov, sapte pentru familia Kelch, toate decorate cu finete si in diverse stiluri "neo", in special rococo, Empire si Louis al XVI-lea.

Povestea cutitelor

Barbara Kelch, o burgheza bogata, casatorita cu un baron rus din Sankt Petersburg, incerca sa se faca acceptata de aristocratia rusa.

Serviciul ei pentru 32 de persoane, cu somptuoase "piese de masa" - decoratiuni care sunt plasate in centrul mesei - trebuia sa ii impresioneze pe invitatii ei din sala de mese neogotica a palatului Kelch din Sankt Petersburg.

Serviciul a fost realizat in atelierele Faberge din Moscova in 1900, dupa proiectul arhitectului si designerului rus Fiodor Schechtel. 15 desene se gasesc in prezent la Muzeul de Arhitectura din Moscova.

"Nu exista niciun dubiu, litera K figureaza pe cutite si este identica cu aceea care apare pe decoratiunile din sala de mese", a subliniat profesorul Szymanski. "Cutitele au manere Faberge, iar semnatura 'K.Faberge', in litere chirilice, este foarte lizibila", a adaugat el.

Singurele dovezi palpabile ale existentei serviciului sunt o serie de fotografii rare, realizate in 1902, cu ocazia unei expozitii a creatiilor lui Faberge, organizata de tarina Alexandra Fedorovna, sotia lui Nicolae al II-lea.

Barbara Kelch, dupa ce a divortat in 1905, s-a mutat la Moscova, luand cel mai probabil cu ea aceasta comoara, care a fost apoi confiscata si distrusa de bolsevici, a explicat expertul polonez.

In ceea ce il priveste pe acel soldat, el a primit cele doua cutite ca plata pentru munca lui - a contribuit la topirea serviciului.

Apoi, soldatul le-a vandut in 1921 alaturi de alte obiecte unui medic polonez, Jozef Wolski, care locuia in Galitia, o provincie impartita in prezent intre Polonia si Ucraina.

Apoi, cele doua cutite au ramas in cadrul aceleiasi familii timp de aproape un secol, inainte de a fi revandute in 2016.

Noul lor proprietar, un colectionar polonez, i-a cerut profesorului Szymanski sa le expertizeze. Si, dupa ce a aflat ca era vorba despre doua piese dintr-un serviciu Faberge, el le-a depus intr-un seif al unei banci.

Potrivit istoricului de arta Szymanski, un colectionar american a oferit deja un milion de euro, iar un client din Rusia si-a exprimat la randul sau interesul fata de cele doua obiecte.

Desi autenticitatea lor nu mai este pusa sub semnul intrebarii in randul expertilor in opera lui Faberge, acestia din urma au totusi pareri impartite in ceea ce priveste pretul de vanzare al acestor obiecte.

"Un serviciu de masa este fabricat in serie si valoarea lui nu este niciodata atat de extraordinara", a afirmat Alexander von Solodkoff, expert german si membru in consiliul consultativ al Muzeului Faberge din Sankt Petersburg. "Importantele piese din centrul mesei erau acelea care aveau o valoare mare", a adaugat el.

"Daca as fi proprietarul lor, as accepta imediat oferta de un milion", a declarat expertul francez Maxime Charron. "Pentru ca, in pofida raritatii lor si a interesului important exprimat pe piata, este vorba in definitiv de niste simple cutite".

Compania Faberge a fost nationalizata de bolsevici in 1918. Celebrul bijutier a murit in exil la Lausanne in 1920, la varsta de 74 de ani.

Patru ani mai tarziu, fiii lui, Alexandre si Eugene, au infiintat la Paris compania Feberge et Cie, insa magazinul lor de bijuterii nu a avut succesul scontat.

Ca urmare, marca Faberge a fost vanduta si a fost de atunci utilizata in special pentru crearea si comercializarea de parfumuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#cutite Faberge Polonia , #descoperire