Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > specie
A   A   A

Descoperire de soc: Pestele care te curenteaza la 860 de volti

Descoperire de soc: Pestele care te curenteaza la 860 de volti
Foto: Arhiva Pixabay
Doua specii noi de tipar electric au fost descoperite in bazinul Amazonului. Una dintre acestea s-a dovedit a fi cea mai puternica din lume, capabila sa produca descarcari puternice, de pana la 860 V, comparativ cu recordul anterior de 650 de volti.

Cercetatorii sustin ca aceasta descoperire este dovada diversitatii incredibile din padurea amazoniana - o mare parte din ea inca necunoscuta pentru stiinta. Totodata, aceasta evidentiaza de ce este atat de important sa protejam un habitat care risca defrisari, exploatari forestiere sau incendii de vegetatie, conform The Guardian.

"In ciuda impactului pe care oamenii l-au avut asupra padurii Amazoniei in ultimii 50 de ani, inca putem descoperi pesti uriasi, precum aceste doua specii noi de tipar electric", a spus liderul cercetarii, C David de Santana, specialist in zoologie care colaboreaza cu Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian, din Washington, SUA.
Cercetarea "arata ca o cantitate enorma de specii asteapta sa fie descoperita in padurea amazoniana. Majoritatea dintre acestea ar putea reprezenta remedii pentru boli sau pot inspira inovatii tehnologice", a spus el.

Tiparul electric, care este un fel de peste, mai degraba decat o anghila, a inspirat designul primei baterii electrice.

Timp de secole, s-a crezut ca exista o singura specie in toata aceasta regiune, care cuprinde si parti din Brazilia, Surinam si Guyana.

Dar, ca parte a unui proiect pentru a intelege mai bine anghilele electrice si a trasa o harta a faunei salbatice in parti indepartate din America de Sud, de Santana si echipa sa au decis sa testeze aceasta teorie.

La prima vedere, au gasit putine diferente vizibile intre creaturi colectate din diferite parti ale bazinului Amazonului, ceea ce sugera ca pestele intr-adevar facea parte dintr-o singura specie.
Insa analize suplimentare, inclusiv teste ADN asupra a 107 probe pe care le-au colectat, au scos la iveala, intr-o rasturnare de situatie, trei specii: Electrophorus electricus - care era cunoscut anterior -, dar si Electrophorus voltai si Electrophorus varii.

Cercetarile lor au reusit sa aiba si un alt rezultat uimitor: E. voltai este capabil sa produca descarcari puternice, de pana la 860 V, doborand recordul anterior de 650 de volti, ceea ce il face "cel mai puternic generator de bioelectricitate cunoscut vreodata".

Rezultatele, publicate marti in revista Nature Communications, sustin ca cele trei specii au evoluat dintr-un stramos comun in urma cu milioane de ani.

A.D.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 12:28

 Articol citit de 5803 ori

Citeste si: