Descoperire de proportii, facuta de un caine in Cehia

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 10:25
28425 citiri
Descoperire de proportii, facuta de un caine in Cehia
Foto: Arhiva Pixabay

Majoritatea cainilor uita si unde-si ingroapa oasele si asta nu-i face deloc mai putin draguti. Insa un ceh a avut surpriza vietii lui cand a vazut ce a gasit cainele sau undeva in muntii Orlicke, in nord-estul Boemiei.

Stapanul, cunoscut doar cu numele de Frankota, a vazut cum cainele Monty sapa frenetic si l-a ajutat. Ce a scos la iveala s-a dovedit a fi o colectie de obiecte din Epoca de bronz, vechi de peste 3.000 de ani, arata Science Alert.

Descoperirea, donata intre timp statului, consta in mai multe lame, tepuse, componente din arc, bratari si nu numai, toate din bronz.

Data fiind multimea obiectelor, arheologii, care le-au studiat intre timp, cred ca e vorba de un fel de ofranda, ca un zeu sau o forma de divinitate a fost astfel onorata, a explicat arheologul Martina Bekova.

Ce i-a frapat pe arheologi e faptul ca obiectele sunt intregi, pentru ca, in mod normal, cultura care locuia in zona Hradec Kralove avea obiceiul de a ingropa doar fragmente si adesea topite. Acestea nu doar ca sunt numeroase, dar si in stare foarte buna, a mai spus Bekova, care reprezinta muzeul arheologic din aceasta zona.

Populatia din regiune avea obiceiul sa-si arda mortii, iar urnele cu cenusa sa fie ingropate.

De mentionat e ca ultima descoperire de o importanta asemanatoare a fost facuta in zona in urma peste 60 de ani, in 1953.

Zona a fost aproape cernuta de arheologi, folosindu-se inclusiv detectoare de metal, insa nu s-a mai facut nicio descoperire, de aceea, nasul lui Monty este extrem de apreciat si laudat.

Arheologii spera insa ca dincolo de straturile de suprafata de sol inca se pot gasi comori, mai cu seama ca terenul a suferit schimbari de-a lungul timpului.

Cat despre stapanul lui Monty, acesta a primit o recompensa de 360 de dolari pentru nasul cainelui sau. Iar obiectele dezgropate deja pot fi vazute la muzeul din orasul Rychnov, unde urmeaza sa fie expuse pana la 21 octombrie. Ulterior, vor fi mutate intr-un muzeu din orasul Kostelec.

Citeste si Descoperire facuta de-a lungul Nilului. Precede piramidele din Giza cu 2.500 de ani!

A.P.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#caine descoperit obiecte epoca bronz, #descoperiri epoca bronz, #descoperire arheologica Cehia , #arheologie