Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > spatiu
A   A   A

Cum s-a separat Luna de Pamant in urma cu 4 miliarde de ani

Cum s-a separat Luna de Pamant in urma cu 4 miliarde de ani
Foto: Facebook/NASA - National Aeronautics and Space Administration
Oamenii de stiinta au aflat noi detalii despre modul in care Pamantul si Luna s-au separat in urma cu patru miliarde de ani. Pana acum, se credea ca Luna s-a format dupa ce Pamantul a fost lovit de o roca gigantica.

Intr-un studiu publicat in revista Geophysical Research Letters, un grup de cercetatori de la Universitatea din Colorado sustine ca, dupa momentul impactului dintre Pamant si roca uriasa, Luna, care deja exista, a inceput sa se indeparteze usor-usor de Terra, informeaza International Business Times.

Oamenii de stiinta mai spun ca acest proces continua si in prezent cu o rata de patru centimetri pe an, incetinind astfel viteza de rotatie a Pamantului si marind durata zilei.

Cercetatorii cred ca aceasta separare lenta a avut loc in timpul perioadei Hadean, cand Soarele stralucea cu o intensitate de 30% mai mica fata de cum o face in zilele noastre. Cercetarorii americani mai spun ca acest proces de separare a inceput in urma cu cateva sute de milioane de ani, pe cand Pamantul era inca inghetat.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Colorado isi vor continua cercetarile pentru ca vor sa afle mai multe informatii despre cum erau Luna si Pamantul in urma cu 3,8 si 4,5 miliarde de ani.

Studii anterioare ale unor roci selenare ce s-au format in urma cu patru miliarde de ani indicau faptul ca in acea perioada de timp Luna avea un camp magnetic de aproximativ 100 microtesla, fiind chiar mai puternic fata de campul magnetic terestru din prezent. In urma cu aproximativ 3 miliarde de ani, Luna si-ar fi pierdut campul magnetic.

Unii cercetatori sunt de parere ca intensitatea campului magnetic selenar ar fi crescut in contextul interactiunii cu gravitatia terestra, pentru ca, in acea perioada, Terra si Luna se aflau la o distanta mult mai mica una de cealalta fata de cum sunt acum.
Citeste si:
Pamantul si Luna in aceeasi fotografie. NASA a publicat o imagine uimitoareImagini spectaculoase cu Super Luna albastra sangerie (Foto Video)Fotografie istorica: Cea mai indepartata imagine pe care omenirea a vazut-o pana acumLuni bizare din sistemul nostru solar
C.S.R.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 13 Februarie 2018, ora 14:48

 Articol citit de 21534 ori

Citeste si: