Corpul uman poarta dovezi ca am evoluat ca specie. Tu le ai? (Video)

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 07:47
12975 citiri
Corpul uman poarta dovezi ca am evoluat ca specie. Tu le ai? (Video)
Foto: captura video Vox

Poate ca suna ciudat, mai ales daca esti foarte tanar, dar corpul tau e ca un muzeu - o ograda mare de ramasite a ceea ce a fost omul si mai cu seama stramosul sau.

Avem multe trasaturi sau particularitati de care nici nu mai avem nevoie, dar care se afla acolo. E drept, nu in cazul tuturor si tocmai asta face lucrurile si mai interesante.

De la maseaua de minte, care nu numai ca nu ne foloseste, dar ne mai si incurca, pana la faptul ca unii dintre noi isi pot misca vizibil urechile, sunt o gramada de ciudatenii aparent inexplicabile legate de corpul nostru.

Multe dintre aceste "ciudatenii" sunt adaptari de care am avut nevoie la un moment dat, in cursul evolutiei. Acum nu ne mai folosesc la nimic si deja, in unele cazuri, au inceput sa dispara, dar pentru cei care inca le au sunt o marturie vie a evolutiei.

O astfel de adaptare, care ne-a folosit la un moment dat - pe vremea cand ne deplasam mult cu ajutorul membrelor superioare - e un tendon care poate fi vizibil la incheietura mainii la unele persoane atunci cand, cu palma spre fata, isi ating degetul mic de cel mare. Doar 10 - 15% dintre oameni s-au nascut fara acest tendon la unul sau ambele maini, ceea ce semnifica faptul ca, la un moment dat, acesta va disparea, pentru ca nu ne mai slujeste, arata Science Alert.

Acest tendon, unit de un muschi care imbunatateste puterea de prindere (de creanga unui copac, de exemplu), e folositor lemurilor si primatelor, in general. Insa in cazul nostru se dovedeste inutil.

O alta ciudatenie e capacitatea unor oameni de a-si misca urechile. In realitate, toti am avut aceasta abilitate candva, asemeni animalelor nocturne, care se bazeaza pe auz, putand sa-si roteasca urechile pentru a localiza mai bine sursa zgomotului. Cu mult timp in urma, stramosul omului se baza si el pe aceasta abilitate. Insa ne foloseste din ce in ce mai putin. Asta nu inseamna ca ne-am pierdut aceasta capacitate complet, arata studiile.

Avem inca trei muschi care slujesc tocmai miscarii urechii, muschi care inca reactioneaza la zgomote. Nu mai sunt atat de puternici incat sa faca urechea sa se roteasca, dar inca functioneaza.

Iar lista acestor bizarerii pe care le ascunde corpul nostru e mai lunga de atat, dupa cum arata clipul de mai jos.

A.P.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#dovezi evolutie om, #organe inutile organism uman, #ciudatenii corp uman, #muschi urechi om , #studii