Un aradean cu adresa din buletin ''la Castel'' locuieste ca un nobil, avand blazon si costume medievale

Sambata, 07 Septembrie 2019, ora 12:36
13885 citiri
Un aradean cu adresa din buletin ''la Castel'' locuieste ca un nobil, avand blazon si costume medievale
Foto: captura Youtube

Un aradean este singurul roman care are in buletin trecut la adresa doar "Castel", el locuind intr-un astfel de imobil vechi de aproape trei secole pe care l-a concesionat de la Primaria Sofronea dupa Revolutie, cand era in paragina din cauza ca a fost folosit decenii ca sediu de C.A.P.

Barbatul traieste acum dupa norme nobiliare, a creat un blazon al familiei si desfasoara activitati caritabile, prin intermediul unei fundatii care a ajutat mii de persoane din toata tara.

Daniel Negrea s-a remarcat, la inceputul anilor 1990, mai mult prin muzica religioasa, el avand turnee in tara si in strainatate. Asemanarea sa cu Benny Andersson, unul dintre membrii grupului ABBA, i-a adus faima in afara tarii si chiar a ajuns sa lucreze cu celebrii artisti suedezi.

"Relatia mea cu ei a pornit in 1990, cand am fost invitat in Suedia la un concert de muzica evanghelica. Cel care mi-a asigurat sonorizarea lucra cu grupul ABBA si cand a vazut cat de mult seman cu Benny, a pus la cale o intalnire. Cand am ajuns la studioul lor, Benny Andersson a fost socat sa ma vada. M-a luat in concerte, primul a fost in fata a 11.000 de oameni si cand am intrat impreuna pe scena, sala a amutit. Apoi, presa din Suedia a scris ca Benny si-a gasit sosie din Romania", spune Daniel Negrea.

La mijlocul anilor 1990, Daniel Negrea s-a concentrat pe activitatea fundatiei caritabile "Humanitas Gura Popii" pe care o infiintase si care reusea sa sustina numeroase familii cu nevoi materiale, cu ajutorul fondurilor atrase din afara tarii.

In timpul activitatilor sale sociale, a descoperit un castel ruinat in localitatea Sofronea, aflata la aproximativ zece kilometri de municipiul Arad. Cladirea are o vechime de 250 - 300 de ani, insa dupa 1949, cand a fost preluata fortat de comunisti, a devenit sediu al unei ferme de stat, iar mai apoi de C.A.P. Astfel, pana in 1990 s-a distrus, pentru ca imobilul fiind folosit inclusiv si ca depozit de cereale.

"Castelul apare prima data in acte in 1889, intr-un contract de proprietate, dar constructia este mai veche cu aproape 200 de ani. A fost proprietatea baronului Janos Purgly, care ulterior l-a lasat fiului sau, Laszlo Purgly. Familia era una foarte cunoscuta la acea vreme, fiind al patrulea investitor al Aradului. Magdolna Purgly fusese casatorita cu celebrul amiral austro-ungar Miklos Horthy. In 1949, comunistii l-au dus in temnita la Targu Jiu pe Laszlo Purgly, iar imobilul a fost preluat de statul roman si s-a degradat continuu", spune Daniel Negrea.

In 1995, aradeanul a ajuns la o intelegere cu administratia locala din Sofronea si a obtinut concesionarea pe 99 de ani a domeniului, care are si un parc de cinci hectare. Din acel moment, fundatia a colectat fonduri si a investit in reabilitarea castelului, amenajand si un mic loc de agrement, un strand termal, care este vizitat de 25.000 de oameni pe an.

"Castelul fusese evaluat atunci la 78.000 de dolari, insa am investit aproximativ doua milioane de dolari in acest loc, incepand cu banii familiei si continuand cu donatii. Dar, intai de toate, am investit sufletul meu. Castelul a devenit casa mea la propriu, iar in buletin, la adresa, este mentionat ca locuiesc in Sofronea, Castel. Cred ca sunt singurul pamantean care are o astfel de adresa, fara strada, fara numar, doar mentiunea 'Castel'. A fost o dorinta speciala sa am domiciliul din buletin in acest loc", spune Daniel Negrea.

El s-a mutat cu intreaga familie intr-o aripa a castelului, de unde administreaza fundatia si locul de agrement. Spune ca traieste dupa "normele nobiliare", concentrandu-se pe actiunile de caritate pe care fundatia si filialele deschise le au in toata tara.

Nu au servitori care sa le aduca ceaiul

"Am derulat proiecte cu impact major in 17 judete, intre care se numara scoli de alfabetizare care au reusit sa integreze in invatamantul de masa sute de copii. Am facilitat accesul la servicii medicale celor defavorizati, iar cu ajutorul unui proiect cu finantare externa, am reusit sigilarea danturilor a 30.000 de copii din tara, in decurs de cinci ani, pentru a nu mai face carii", inventariaza Daniel Negrea.

Familia sa a creat inclusiv un blazon, pe care l-a montat pe una dintre partile laterale ale castelului. "Este o mana si trei figurine care intruchipeaza mama, tatal si copilul. Blazonul simbolizeaza mana lui Dumnezeu care sustine familia. Am creat si un muzeu cu sute de piese, unele vechi de 200 - 300 de ani, pentru a pastra o parte din istoria noastra. Avem costume medievale pe care le folosim la intalniri, evenimente publice la castel sau in alte locuri din tara", spune aradeanul.

Cu toate acestea, Daniel Negrea si familia sa nu au servitori care sa le aduca ceaiul sau masa, chiar daca stau intr-un castel. Ei sunt cei care intretin tot domeniul. Cea mai mare parte a timpului, in sezonul cald, familia poate fi vazuta lucrand pe domeniu, inclusiv la intretinerea spatiilor verzi din strandul termal sau a curateniei.

"Faptul ca locuiesti intr-un castel nu te face un om superior, noi am ramas la fel de simpli ca inainte. Lucram cat e ziua de lunga pentru a intretine acest loc sau pentru fundatia caritabila. Uneori, oamenii care vin in vizita sunt surprinsi sa ne gaseasca in salopete, cu grebla in mana sau la volanul unui tractor", spune aradeanul.

Domeniul reabilitat este singura atractie a comunei Sofronea, iar oamenii sunt fascinati de povestile legate de castel si de cei care l-au locuit. Unul dintre misterele care suscita interesul vizitatorilor este legat de moartea sotiei lui Laszlo Purgly. "In 4 septembrie 1922, in timpul casniciei cu Purgly, Margit s-a sinucis la 42 de ani chiar la o petrecere a familiei.

Erau multi invitati la castel, iar ei i s-a parut ca sotul danseaza nepotrivit cu o invitata pe care o banuia ca ii este amanta. A iesit din sala de dans suparata, s-a dus la etaj si s-a spanzurat. Mormantul ei este chiar in gradina din spatele castelului si este vizitat de cei care ajung aici. Exista si o poveste cu un sarpe care pazeste locul si care inca isi are cuibul chiar in fata mormantului. Pentru mine, mormantul a devenit un loc de reculegere si este locul in care am cerut familiei sa fiu ingropat", spune Daniel Negrea.

Aradeanul are planuri sa dezvolte domeniul si a inceput deja amenajarea unei baze de tratament, care va oferi si 15 locuri de cazare. El spune ca tot ce va realiza in urmatorii ani va ramane statului, dupa expirarea concesiunii sau daca familia nu va dori sa continue activitatea fundatiei dupa moartea sa.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#roman adresa buletin castel, #roman locuieste castel , #inedit