Astronaut de pe Apollo 15: Noi suntem cea mai mare amenintare pentru Pamant. In 1.000 de ani trebuie sa plecam in Univers

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 19:40
37828 citiri
Astronaut de pe Apollo 15: Noi suntem cea mai mare amenintare pentru Pamant. In 1.000 de ani trebuie sa plecam in Univers
Foto: Ziare.com

Cel mai mare pas in explorarea spatiala din urmatoarele decenii va fi, probabil, drumul spre Marte. Insa, pentru asta, dar si pentru cea mai mare provocare din istoria omenirii, vor trebui sa conlucreze toate tarile.

Asta este parerea colonelului american Alfred Worden, unul dintre cei 24 de oameni care au zburat catre Luna si unul dintre ultimii in viata.

Worden, pilot al misiunii Apollo 15 care a ajuns pe Luna, a fost invitat de Motorola Solutions la aniversarea a 50 de ani de la prima aselenizare. Ziare.com a fost singura institutie de presa din Romania care a participat la evenimentul care a avut loc saptamana aceasta in Cracovia (Polonia), la Centrul de Inovatie al companiei care a asigurat comunicatiile misiunilor NASA.

Foto: Ziare.com

Colonelul american, in varsta de 87 de ani, detine recordul de cea mai izolata persoana din istorie si a fost comandantul pilot al modulului, astfel ca nu a pasit pe Luna. Insa are convingeri puternice despre felul in care oamenii pot ajunge pe urmatoarea destinatie - planeta Marte.

"E greu de rezolvat problema costurilor pentru Marte. Nu cred ca poate sa o faca o tara singura. Toti din lume ar trebui sa-si aduca expertiza. Elon Musk si Jeff Bezos nu pot sa faca asta singuri. Vor fi multi ani pana sa ajungem pe Marte. Nu avem inca solutii, este o radiatie foarte mare. Pe Luna e foarte mica. Pe Marte, radiatia solara e foarte mare. Nu stim ce or sa faca aceste radiatii oamenilor.

Daca m-ar intreba cineva acum cine as vrea sa fie primul om pe Marte, as zice 'eu'. E un bilet doar dus. Dar cate probleme de sanatate as avea dupa cateva saptamani in spatiu... Daca m-ar fi intrebat cineva la 30 de ani, nu as fi vrut", a declarat colonelul.

Worden nu s-a aratat atat de convins de compania SpaceX a lui Musk, precizand ca singurul civil care poate dezvolta in acest moment zboruri comerciale este Jeff Bezos.

"Am propriile ganduri despre SpaceX. Nu este o companie civila pe care o poate face oricine. Nu e deloc. Cine plateste pentru SpaceX? NASA o face. Sunt platiti de NASA sa faca ce fac. In mintea mea, nu sunt comerciali. Singurul care e comercial e Jeff Bezos, pentru ca plateste singur pentru toate. Nu depinde de nimeni".

Foto: Ziare.com

Pornind de la acest subiect, Ziare.com a stat de vorba cu Alfred Worden, intr-un interviu exclusiv, pe care il redam mai jos:

Ati vorbit despre programul Marte. Este cel mai mare lucru pentru urmatorii 30 de ani?

Va fi singurul lucru din spatiu, cu siguranta. Dar avem cateva probleme monumentale de rezolvat. Cred ca va lua mult timp. Nu va fi un zbor usor.

Putem sa ne asteptam ca vom vedea vreun om traind pe o alta planeta in urmatorul secol?

Da. O alta fiinta, da. Dar nu de aici, nu cred. Cred ca ideea de a merge pe Marte e grozava, dar pentru mine e doar un alt pas inainte. Intregul nostru scop in viata este sa dezvoltam un loc in care vom putea merge cand nu vom mai putea trai aici. Asta se va intampla, stim ca se va intampla.

Asa ca trebuie sa ne dam seama unde vom merge - si nu va fi in Sistemul Solar. Pentru ca, atunci cand Soarele va muri, noi vom muri odata cu el. Toate planetele vor muri. Nu va mai ramane nicio planeta in acest sistem. Asta inseamna ca trebuie sa mergem altundeva, iar asta inseamna ca trebuie sa ne dam seama cum sa ajungem acolo. Si asta va fi marea intrebare - cum vom ajunge acolo, pentru ca trebuie sa dezvoltam sisteme de propulsie care sa ne duca acolo rapid.

Cand se va intampla asta?

Eu zic ca in urmatorii o mie de ani.

Deci asta e cea mai mare amenintare la adresa omenirii, faptul ca Soarele va muri?

Nu, noi suntem cea mai mare amenintare la adresa noastra. Serios. Facem tot posibilul sa ne anihilam, chiar acum. Daca nu vom rezolva asta, e posibil sa nu traim aici destul de mult incat sa vedem Soarele cum moare. Vom disparea cu mult inainte de asta. Dar daca reusim sa rezolvam aceste probleme si sa traim in armonie cu restul lumii, atunci vorbim despre cateva miliarde de ani pana cand soarele isi va epuiza energia. Pana in acel punct, orice civilizatie este aici va trebui sa mearga altundeva. Pana atunci, ne vom da seama cum sa folosim calatoria spatiala.

Oamenii m-au intrebat daca cred in OZN-uri. Le-am zis ca nu, pentru ca nu am vazut unul. Ma poti convinge daca imi aduci o bucata dintr-unul, pe care o pot analiza si sa spun ca nu este de pe Pamant, deci a venit din alta parte. Urmatoarea intrebare este 'Credeti in extraterestri?'.

Si credeti?

Absolut! Absolut cred in extraterestri! Ati vazut vreodata unul?

Am vazut?

Da.

Cum de?

Cum am vazut un extraterestru? De fiecare data cand ma duc la baie si ma uit in oglinda.

Sunteti sigur?

Asa cred, da. Cred ca am venit de altundeva. Daca toata ideea acestui program spatial este de a ne duce intr-un alt loc atunci cand nu vom mai putea trai aici, stim ca timpul de cand suntem pe Pamant este nimic comparativ cu timpul universal. Sunt planete care sunt cu 5, 10, 20, 100 de milioane de ani mai avansate decat noi. Unde vom fi in 10 milioane de ani? Cred ca vom pluti prin Univers, ca si cum ar fi al nostru. Dar ne va lua un milion de ani sau 10.000, nu stiu. Dar cred ca, in cele din urma, ne vom da seama cum sa ne deplasam mai rapid decat viteza luminii. Einstein spune ca asta nu este posibil, dar nu sunt de acord cu el.

Ati avut vreun talisman norocos, pe care sa il luati in spatiu?

Nu, unii colegi au avut, dar eu nu. Nu am simtit ca as fi avut nevoie. Nu sunt superstitios.

Care film SF este cel mai apropiat fata de realitatea pe care o traim acum?

SF? Niciunul. Voi critica fiecare film SF care a fost in ultimii 10 ani. Cred ca sunt doar imaginatii despre chestii. Cel mai prost film care a fost facut vreodata este "Gravity" (2013, castigator al 7 premii Oscar - n.red.) . Este absolut teribil, din punctul de vedere al tehnologiei, nu s-ar fi putut intampla. As spune ca Sandra Bullock e ok, dar filmul...

Cel mai bun film care a fost facut este "Odiseea spatiala 2001". Este atat de mult in afara lumii reale, incat devine o poveste pe care o vezi, stii ca nu este real, deci nu iti faci griji. Problema cu "Gravity" este ca incearca sa puna in contextul a ce se intampla azi. Au statia spatiala americana, statia spatiala chineza, statia spatiala ruseasca, si incearca sa arate ca ea (Sandra Bullock - n.red.) merge de la una la alta si apoi se intoarce acasa.

Prezenta in Cartea Recordurilor si spectacolul de a nu fi pasit pe Luna

Misiunea Apollo 15 s-a desfasurat in perioada 26 iulie - 7 august 1971, fiind a patra care a aselenizat. In aceasta perioada, colonelul Warden a fost si la 3.600 de kilometri departare de colegii sai, comandantul David Scott si pilotul de modul lunar James Irwin, care au aselenizat, asa cum arata si BBC.

"Sunt in Cartea Recordurilor drept cea mai izolata persoana din lume. Eu cred ca e o prostie. Nu sunt deloc sigur de asta. Dar am un certificat si o sa il pastrez. Si le voi spune tuturor 'Da, eu sunt acela'. Dar nu stiu daca am fost", a spus Worden, legat de acest record, in discutia de mai mult de o ora cu presa.

Intrebat daca i-a fost teama, cat a fost singur in spatiu si a iesit in afara modulului, acesta a raspuns: "De ce sa mi fie teama? De nimic. Am fost fericit, m-am distrat".

"Am fost ocupat 20 de ore pe zi, fotografiam Luna, faceam observatii vizuale, fotografiam alte fenomene interesante de atunci. Era foarte stiintific, am facut multe poze departe de luna. Sa descrii Universul este destul de complicat. Sunt locuri intre Pamant si Luna care sunt in echilibru. Daca o particula ajunge acolo, ramane pentru totdeauna. Se numesc puncte Lagrange, puteti sa cautati", spune Worden, care a recunoscut ca voia sa stea mai mult in afara, in spatiu, la spacewalk, pentru ca "era amuzant", dar a terminat totul repede, in aproape 40 de minute, asa ca nu avea de ce.

Foto: Ziare.com

Colonelul nu considera ca aselenizarea este mai importanta decat misiunea sa.

"De ce ati ramas agatati... De ce credeti ca aselenizare este atat de importanta? Voi (presa - n.red.) ati facut-o importanta. Focusul pe cei care au fost pe Luna e facut doar de media", a spus Worden, care a explicat ca fiecare membru al echipajului a avut rolul sau: "Daca esti pilot al modulului lunar, atunci nu ai zburat niciodata cu nimic, esti doar un pasager al comandantului".

Iata cateva date tehnice legate de activitatea unui astronaut, dar si despre misiunea pe Luna:

  • Trei ani de pregatire, in medie 70 de ore pe saptamana.
  • Costumul avea 41 de kilograme si trebuia sa fie cat se poate de fix pe corp.
  • Astronautul avea doua costume, la un cost de 250.000 de dolari fiecare.
  • 12 secunde de la "unda verde" pana cand racheta a depasit turnul de lansare.
  • 13 minute si jumatate pana cand racheta a ajuns in atmosfera, la aproape 150 de kilometri altitudine.
  • "In nava era atat de curat, incat nu am avut un miros corporal dupa doua saptamani, nu m-am spalat doua saptamani"

Legat de momentul decolarii, astronautul spune ca "forta G e o prostie, nici nu stiam ca suntem in aer", iar la intoarcere "am parut ca o stea cazatoare".

"Daca nu ai avea simtul umorului, nu ai reusi in misiuni", a mai spus Alfred Worden.

Foto: Ziare.com

Motorola Solutions, compania care a facut ca oamenii de pe Pamant sa comunice cu cei de pe Luna

Motorola Solutions este compania care a furnizat echipamentul pentru cea mai mare parte a zborurilor spatiale ale NASA. Chiar si faimoasele cuvinte ale lui Neil Armstrong, "Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire", au fost transmise cu ajutorul Motorola Solutions.

Dar nu doar cuvintele au fost transmise atunci, ci si date esentiale precum date biomedicale sau semnale TV, intre Pamant si Luna. Motorola Solutions, a furnizat de asemenea antena pe care Armstrong a purtat-o in spate, printre alte echipamente.

Doi ani mai tarziu, in timpul misiunii Apollo 15, Alfred Worden s-a bazat de asemenea pe solutiile de comunicatii furnizate de Motorola Solutions - in timp ce el a orbitat Luna, de zeci de ori, comandantul Scott si pilotul Irwin si-au facut treaba pe satelitul natural, colectand 77 de kilograme de roca.

De altfel, Worden a mai spus, in cadrul evenimentului de la Cracovia, ca nu a vazut Luna pana nu au ajuns foarte aproape, pentru ca nava s-a intors cu spatele catre ea pentru a aseleniza: "Aici e datoria centrului de control al misiunii".

"Poti sa trimiti un robot in spatiu, dar nu poti sa faci acelasi lucru cu oamenii", a mai declarat astronautul, reiterand importanta vitala a comunicatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Alfred Worden Luna, #interviu astronaut Luna, #interviu astronaut Apollo 15, #Apollo 15 Luna, #Worden misiune Apollo 15 Luna, #Worden Marte SpaceX , #spatiu
Comentarii
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5
Thank you for your service, Colonel Alfred Warden.
Poza angel9913
angel9913
rank 5