Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > specie
A   A   A

Balena din preistorie care avea 15 metri si se hranea cu alte balene

Balena din preistorie care avea 15 metri si se hranea cu alte balene
Foto: The Independent/ Pavel.Riha.CB
Oamenii de stiinta au descoperit, in Egipt, ramasitele unei balene preistorice din specia Basilosaurus, care avea stomacul plin de ramasite ale altei specii de balene, dar si ale multor pesti.

O excavare a scos la iveala ramasitele mamiferului, care traia in oceane in urma cu zeci de milioane de ani. Spre deosebire de balenele moderne, Basilosaurus nu se dadea inapoi de la a manca alte balene.

Specialistii au descoperit in stomacul acestui Basilosaurus resturi fosilizate de pesti, balene si alte mamifere marine. Pana acum nu era o certitudine ca balena preistorica consuma si alte balene, insa aceasta descoperire este o confirmare pentru oamenii de stiinta.

Paleontologii au descoperit fosila de 15 metri a balenei in 2010, iar de atunci au studiat-o continuu. Scheletul acesteia era plin de alte oase, insa unele erau mai mari decat se asteptau cercetatorii.
Printre ramasite au fost descoperite si oase de pesti de marimi reduse, insa majoritatea erau oase mari ce apartineau unei alte specii preistorice de balene, numita Dorudon atrox.

Scheletele au fost gasite in interiorul lui Basilosaurus, ceea ce sugereaza ca mai multe balene Dorudon atrox au cazut prada monstrului marin.

Aceasta concluzie a fost sustinuta si de semnele de muscaturi gasite pe oase, concentrate in zona craniilor, ceea ce sugereaza ca balena a atacat prada si nu s-a infruptat din ramasite gasite in ocean.

Autorii studiului, condus de dr Manja Voss de la Muzerul de Istorie Naturala din Berlin, sustine ca aceasta este dovada clara ca Basilosaurus a fost un pradator feroce care isi manca prada vie.
Vezi si Clipul zilei: O balena ucigasa a invatat sa vorbeasca

A.D.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 13 Ianuarie 2019, ora 15:37

 Articol citit de 4348 ori

Citeste si: