Ce strategie pregateste NASA pentru a apara Pamantul de asteroizi

Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 07:45
9088 citiri
Ce strategie pregateste NASA pentru a apara Pamantul de asteroizi
Foto: Arhiva Pixabay

Un grup de cercetatori ai NASA au pus la punct o strategie pentru a apara Terra de posibilul impact al unor asteroizi, potrivit unui studiu prezentat marti la o reuniune a organizatiei American Physical Society (APS).

"Daca observam un corp ceresc la doar cateva zile de impact, acest lucru ne limiteaza optiunile, de aceea ne-am concentrat pe gasirea de corpuri ceresti cand acestea se afla la mare distanta de Terra, pentru a avea la dispozitie o perioada cat mai mare de timp si mai multe posibilitati de actiune", a declarat Amy Mainzer, cercetator principal al NEOWISE la Laboratorul de propulsie al NASA.

Misiunea NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) a NASA a descoperit 97 de obiecte necunoscute in sistemul nostru solar, dintre care zece au fost caracterizate ca "obiecte potential periculoase". Lansat in 2009 ca parte a telescopului WISE, NEOWISE a identificat peste 35.000 de obiecte noi in sistemul solar, relateaza EFE.

Amy Mainzer, cercetatoarea principala a misiunii de "vanare" a asteroizilor de la Laboratorul din Pasadena (California), a subliniat ca este o sarcina "dificila" pe care a comparat-o cu cea a gasirii unei bucati de carbune pe bolta neagra a cerului.

"Obiectele spatiale (relativ) apropiate de Terra (NEO) sunt majoritatea foarte mici si sunt foarte indepartate de noi in spatiu", a explicat ea. De asemenea, unele dintre aceste corpuri ceresti "sunt la fel de intunecate ca tonerul unei imprimante", iar "detectarea lor pe suprafata intunecata a spatiului este foarte dificila".

In loc de a utiliza lumina vizibila pentru a percepe obiectele, echipa lui Mainzer a profitat de o caracteristica particulara a asa-numitelor NEO: caldura lor. Asteroizii si planetele se incalzesc de la Soare si stralucesc intens pe longitudinea undei termice, ceea ce le face mai usor de detectat cu telescopul NEOWISE.

Descoperirea proprietatilor suprafetei corpurilor NEO a ajutat-o pe Mainzer si pe colegii ei sa-si faca o idee despre cat de mari sunt aceste obiecte si din ce sunt formate, pentru a pune la punct detaliile acestei strategii defensive in cazul in care un NEO ar ameninta Terra.

De exemplu, o strategie defensiva ar fi "impingerea" unui NEO departe de traiectoria sa de impact cu Terra, desi pentru a calcula energia necesara acestei "impingeri" este necesara cunoasterea detaliilor legate de masa, altfel spus dimensiunea si componenta, unui NEO.

Cercetatorii au propus NASA crearea unui nou telescop pentru a putea desfasura "o activitate mult mai completa de localizare a asteroizilor si de calculare a dimensiunilor lor" pentru a putea proteja astfel planeta noastra.

Vezi si Momentul in care un meteorit explodeaza deasupra marii a fost surprins de un satelit NASA (Video)

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#strategie NASA asteroizi Pamant , #spatiu