Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > arheologie
A   A   A

Ce i-a impins sa locuiasca atat de sus? S-a descoperit cea mai veche asezare umana permanenta la mare inaltime

Ce i-a impins sa locuiasca atat de sus? S-a descoperit cea mai veche asezare umana permanenta la mare inaltime
Foto: Arhiva Pixabay
Daca viata ta ar depinde asta, cat de sus ai putea trai? Probabil la o altitudine mult mai mare decat iti imaginezi.

Oamenii sunt craeturi extrem de adaptabile, iar in cursul istoriei au trait in locuri neasteptate, inclusiv in regiunea muntoasa din Etiopia, la mare altitudine, au descoperit arheologii, conform Science Alert.

Pana acum se credea ca oamenii au ajuns sa locuiasca in regiunea alpina tarziu in cursul evolutiei. Pana la urma, nivelul scazut de oxigen si temperaturile vitrege de la peste 4.000 de metri altitudine sunt suficiente sa te faca sa te gandesti de doua ori inainte de a te stabili aici.

Totusi, o cercetare recenta, realizata de o echipa internationala, arata ca stramosii nostri au trait la astfel de altitudini inca din perioada Paleoliticului (Epoca de piatra), la sfarsitul ultimei perioade glaciare.
Iar asezarea descoperita recent, aflata la 4.000 de metri, in sudul Etiopiei, a fost locuita continuu o lunga perioada de timp, mii de ani, au stabilit oamenii de stiinta.

Cele mai vechi artefacte de aici dateaza de acum 47.000 de ani. S-au gasit si unele de acum 31.000 de ani, dar si unele din urma cu doar 10.000 de ani, cand oamenii din zona au inceput sa creasca animale, o ocupatie cu totul noua.

Oamenii au ajuns aici cel mai probabil in cautarea apei. Aveau din belsug la o astfel de altitudine, pentru ca ghetarii se topeau. Aveau si piatra buna de prelucrat pentru instrumentele de care aveau nevoie, iar sobolanii gigantici din regiune erau o sursa buna de hrana.

Exista semne ca homo sapiens a trait, pentru scurte perioade de timp, si la 4.600 de metri, in urma cu 160.000 de ani. Astfel de urme au fost gasite si pe platoul tibetan, lasate de un grup de denisovani. Insa e vorba despre asezari temporare, nu permanente, cum e cea gasita in Etiopia, se arata intr-un raport publicat de Science.
Citeste si Inca evoluam, ca specie, si chiar mai repede ca oricand!

A.P.
Facebook ShareTweet
 Marti, 13 August 2019, ora 09:26

 Articol citit de 12532 ori

Citeste si: