Cate chipuri putem recunoaste? Ai fi uimit!

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 08:38
5279 citiri
Cate chipuri putem recunoaste? Ai fi uimit!
Foto: Arhiva Pixabay

Te-ai intrebat vreodata cate chipuri "incap" in memoria ta? Cercetatorii au vrut sa afle raspunsul la aceasta intrebare si au facut un studiu in acest sens. Iar rezultatele sunt peste asteptari.

Din cercetare, unde au fost folositi subiecti cu varste cuprinse intre 18 si 61 de ani, a reiesit ca inmagazinam in memorie intre 1.000 si 10.000 de chipuri. Media e un remarcabil 5.000!

Studiul este o premiera si s-a crezut ca numarul chipurilor stocate nu va fi mai mare de cateva sute, aici intrand familia extinsa, colegii de scoala sau serviciu, prietenii si celebritatile - fie ca e vorba despre actori, personalitati TV sau in mediul online, arata Live Science.

Iata ca numarul e cu mult mai mare. In cadrul studiului, subiectii nu au fost pusi sa si numeasca persoanele din fotografii, pentru ca se stie ca e folosit alt tip de memorie. Au fost intrebati doar ce chipuri le sunt familiare si le-ar recunoaste fara probleme pe strada.

Aceasta capacitate de a recunoaste chipurile e mai slaba sau mai puternica, de la om la om. Daca sunt cei ce cu greu pot trece de pragul de 1.000, ba chiar si unii care pur si simplu nu-si pot aminti chipuri, sunt si cei "cu memorie de elefant", care ajung sau chiar trec de 10.000 de chipuri.

Brad Pitt, de exemplu, marturisea intr-un interviu ca pur si simplu nu poate retine niciun chip. Iar ca el sunt milioane de oameni. Unii dintre ei nu-si pot recunoaste nici macar propriul chip.

De obicei retinem mai greu sau deloc oameni care sunt foarte diferiti de noi; de exemplu, caucazienii mai greu pot retine chipurile celor cu origini africane si invers, dar oameni din toate culturile se comporta la fel.

Urmatoarele studii vor analiza daca varsta joaca un rol in capacitatea de a retine chipuri, a declarat unul dintre autorii cercetarii, Rob Jenkins, de la Universitatea York din Marea Britanie. "Ar fi interesant de vazut daca este o varsta-apogeu pentru numarul chipurilor pe care le stim. Poate ca acumulam fetele de-a lungul vietii sau poate ca incepem sa uitam dupa ce ajungem la o anumita varsta", a mai spus acesta.

E posibil chiar ca 10.000 nici sa nu fie un numar foarte mare, tinand cont de faptul ca acesta nu a fost un studiu amplu, se mai arata in raportul publicat de Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Citeste si Inca o reduta a fost doborata in medicina: S-a facut, in premiera, "transplantul de memorie"

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#memorie vizuala studii, #cate chipuri putem retine, #memorie chipuri, #memorare fete , #studii