Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > obiceiuri
A   A   A

Casatoria, la musulmani - ritualuri si traditii

Casatoria, la musulmani - ritualuri si traditii
Casatoria, la musulmani, nu este considerata un act religios sau o taina bisericeasca, ci un act civil, care consta intr-un contract (Nikah), incheiat intre sot si sotie.

Zawajul face parte din baza societatii islamice, care este familia. Ceremonia oficiala dureaza doar cateva minute, in timp ce festivitatile se intind pe mai multe zile.

Pentru cine este valabila casatoria in lumea islamica? Care sunt traditiile? Ce se intampla in ziua nuntii? Iata intrebari la care ne propunem sa raspundem, prin intermediul informatiilor furnizate de Au Feminin.

Intre cine si cine se realizeaza mariajul?

- un barbat si o femeie de confesiune musulmana
- un barbat musulman poate sa ia de sotie o femeie care nu este musulmana, cu conditia ca aceasta sa fie crestina sau evreica, dar copiii lor trebuie crescuti in respectul traditiilor Islamului
Ce formalitati vor fi indeplinite?

Cu o luna inainte de ziua casatoriei, certificatul este depus la imam (un fel de paroh la noi), la "cadi" (notar) sau la cel care oficiaza casatoria.

Consimtamantul viitoarei familii se da in prezenta a cel putin doi martori, de regula tatal sau fratele miresei.

Se spune ca parintii sau tutorele joaca un rol foarte important, acestia autorizand legatura.

Ce ritualuri vor fi indeplinite?

- Ceremonia "henne", pictarea sau tatuarea, are loc in ajunul zilei celei mari

Mireasa lasa o femeie s-o picteze pe maini (foto) si pe picioare cu o pasta (henna), simbolul fertilitatii si al fericirii conjugale. Se mai spune ca ar alunga si deochiul. Ritualul este insotit de cantece si dansuri. El poate fi facut si pe viitorul sot.
- Ziua casatoriei

Evenimentul are loc la parintii logodnicei, intr-o camera rezervata sau in moschee. De cele mai multe ori, acesta incepe cu un scurt discurs in limba araba, dedicat lui Alah, si cu citirea catorva versete din Coran.

Urmeaza schimbul de consimtamant, intre cei doi, in prezenta martorilor. Imamul cere acelasi lucru tutorelui, apoi li se remite tinerilor certificatul de casatorie. Incep apoi festivitatile.

Ce se mai poate sti

- o dota (Mahr)va fi inmanata de catre mire sau familia lui miresei, care se poate bucura libera de ea

- In Franta, ceremoniile au loc, in general, sambata si duminica, pentru a permite reunirea familiilor

- potrivit traditiei, barbatii si femeile, in timpul ceremoniei, stau in camerae separate
- dupa Coran, barbatul musulman are dreptul de a avea mai multe neveste (pana la patru, ca Profetul), cu conditia sa fie in masura sa ofere acelasi nivel de viata fiecareia. Dar atentie! Poligamia este interzisa in Franta, ca si poliandria.

- mireasa isi poate schimba rochia de 7 ori pe toata perioada celebrarii mariajului
Facebook ShareTweet
 Luni, 16 Mai 2011, ora 18:08
 Colaborator:Ileana Mladinoiu

 Articol citit de 55500 ori

Citeste si: