Care este ''cea mai veche culoare biologica'' de pe Pamant si cum poate explica aparitia vietii

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 09:23
5403 citiri
Care este ''cea mai veche culoare biologica'' de pe Pamant si cum poate explica aparitia vietii
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii de stiinta au anuntat ca au identificat cea mai veche culoare de pe Pamant - o nuanta de roz aprins - si spera ca descoperirea acestui pigment biologic stravechi poate sa lamureasca misterul ce inconjoara aparitia vietii pe Pamant.

Cercetatorii au descoperit acei pigmenti, produsi de o cianobacterie microscopica straveche, in urma extragerii unor fragmente de roca avand o vechime de 1,1 miliarde de ani din sedimente de sist negru marin din strafundurile desertului Sahara din Mauritania, conform unui studiu publicat in jurnalul stiintific PNAS, informeaza marti DPA.

Oamenii de stiinta au precizat ca biocromul identificat recent reprezinta "cea mai veche culoare biologica" si este cu peste o jumatate de miliard de ani mai vechi decat ceilalti pigmenti biologici descoperiti anterior.

"Pigmentii roz aprins sunt fosile moleculare de clorofila, produse de organisme fotosintetice stravechi care au populat un ocean ce a disparut in urma cu multa vreme", a declarat Nur Gueneli, om de stiinta in cadrul Universitatii Nationale Australiene, cea care a descoperit moleculele in cadrul studiilor sale de doctorat.

Cercetatorii au zdrobit rocile vechi de un miliard de ani, le-au transformat in pulbere si au extras si au analizat moleculele de organisme stravechi.

In forma concentrata, nuanta fosilelor variaza de la rosu sangeriu la mov inchis, iar dupa ce sunt diluate, acestea au culoarea roz aprins, au notat oamenii de stiinta.

"Analiza amanuntita a pigmentilor stravechi a confirmat ca in urma cu un miliard de ani minuscula cianobacterie domina baza lantului trofic din oceane, ceea ce explica motivul pentru care in acea perioada nu existau animale", a explicat Nur Gueneli.

Rocile au fost trimise universitatii australiene de o companie specializata in extractia petrolului, ai carei angajati cautau zacaminte in desertul Sahara in urma cu zece ani.

"Totul are o nuanta, iar culorile exista de la inceputul vremurilor. Termenul corect pentru descrierea descoperirii ar fi 'cea mai veche culoare biologica'", a subliniat omul de stiinta de origine germana Jochen Brocks de la Universitatea Nationala Australiana, cercetator-sef in cadrul acestui studiu. El a declarat pentru DPA ca este "uimit" de faptul ca "un asemenea pigment poate supravietui o perioada de timp atat de indelungata".

Dupa parerea lui Jochen Brocks, compozitia izotopica a acestor molecule poate sa contribuie la elucidarea misterului ce priveste modul in care formele de viata mari si complexe au aparut atat de tarziu in istoria de circa 4,6 miliarde de ani a Pamantului.

Aparitia organismelor de dimensiuni mai mari, active, este posibil sa fi fost intarziata de cantitatea limitata de particule mari de hrana, precum algele, a explicat Jochen Brocks. Potrivit acestuia, cianobacteriile masoara aproximativ o milionime dintr-un metru, iar cele mai mici alge microscopice "au un volum de o mie de ori mai mare in comparatie cu cianobacteriile si reprezinta o sursa de hrana mult mai bogata".

"Cianobacteriile din oceane au inceput sa dispara in urma cu aproximativ 650 de milioane de ani, cand algele s-au raspandit rapid si au furnizat acea explozie de energie care a fost necesara pentru asigura evolutia ecosistemelor complexe in care animalele mari, inclusiv oamenii, pot supravietui pe Pamant", a adaugat specialistul.

Acest lucru inseamna ca nu absenta oxigenului reprezinta motivul pentru care vietuitoarele de dimensiuni mari nu au aparut mai devreme pe Pamant, ci lipsa hranei necesare pentru dezvoltarea formelor complexe de viata.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#roz culoare biologica veche, #roz culoare biologica , #descoperire