Azi are loc solstitiul de vara, ziua cea mai lunga din an

Vineri, 21 Iunie 2019, ora 08:45
9143 citiri
Azi are loc solstitiul de vara, ziua cea mai lunga din an
Foto: Arhiva Ziare.com

Solstitiul de vara va debuta anul acesta vineri, la ora 18:54, ziua de 21 iunie fiind cea mai lunga din an si marcand inceputul verii astronomice.

Potrivit informatiile de pe site-ul Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu", in jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 grade. Este momentul solstitiului de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice.

Dupa cum este cunoscut, Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66 grade 33'.

Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru fenomenul se materializeaza pe sfera cereasca prin miscarea anuala aparenta a Soarelui in lungul eclipticii cu aproximativ 1 grade pe zi, planul eclipticii fiind inclinat fata de cel al ecuatorului ceresc cu 23 grade 27'.

La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla la 23 grade 27' distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

Denumirea de Solstitiu ("Soarele sta") este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a tarii noastre) la 67 grade 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata noptii fiind de numai 8h 28m.

Din acelasi motiv si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopti albe".

Dupa momentul Solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.

Solstitiul de vara este din vechime legat de strangerea recoltei. Incep sa se aprinda focurile pentru Noaptea de Sanziene. Se fac la raspantii, pe locul cel mai inalt, langa ape statatoare, pentru indepartarea bolilor si a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torte aprinse se poarta pe campuri, pentru a indeparta daunatorii.

In plus, este o perioada buna din an pentru organizarea nuntilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#solstitiul de vara, #vineri solstitiul de vara , #fenomen