Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > descoperire
A   A   A

Au scos un schelet din secolul XV din Tamisa, dar ce avea in picioare i-a luat pe toti prin surprindere

Au scos un schelet din secolul XV din Tamisa, dar ce avea in picioare i-a luat pe toti prin surprindere
Foto: Museum of London Archaeology
Din noroiul de pe malul Tamisei a fost scos recent un schelet care a stat acolo timp de 500 de ani. Asezat cu fata in jos, acesta are inca, in picioare, o pereche de cizme.

Un detaliu aparent neintersant, dar care pe cercetatori i-a incantat, mai cu seama ca e prima descoperire de acest gen. Cizmele, pe jumatate putrezite, sunt unicul articol de imbracaminte care s-a pastrat.

Sunt negre, lungi, din piele, stramte pe gamba, arata Science Alert. "Extrem de rar poti gasi orice fel de incaltaminte din secolul XV, cu atat mai putin pe un schelet", a declarat Beth Richardson, de la Muzeul de Arheologie londonez.

Ramasitele au fost gasite intamplator, in timpul unor sapaturi. Zona in care au fost descoperite se stie ca a fost locuita de multa vreme. Ramasite umane s-au mai gasit, nu insa si haine sau accesorii, care nu prea au sanse sa supravietuiasca in solul imbibat e apa.
Ce este clar in acest moment este ca cizmele erau de foarte buna calitate. Totusi, nu foarte scumpe, pentru ca persoana care le purta lucra cel mai probabil langa rau, ca pescar sau marinar. Le purta pentru a-si proteja picioarele de apa.

In plus, cercetarile au aratat ca nu erau genul de incaltari purtate de cei bogati, ci unele comune, de zi cu zi, incaltate de membrii clasei muncitoare. Erau insa hidratate cu uleiuri, poate vreun tip de rasina, tocmai pentru a rezista la umiditate.

Cat despre persoana care le-a incaltat, ramanand cu ele si dupa moarte, se crede ca nu avea mai mult de 35 de ani si ca moartea acesteia a fost una accidentala. Totusi, nu s-au descoperit traume la nivelul oaselor. E posibil sa fi fost imbrancita de pe o ambarcatiune, sa fi cazut sau sa fi sarit, inecandu-se.
Citeste si Descoperire uimitoare - sute de schelete, sub un magazin din Paris (Video)

A.P.
Facebook ShareTweet
 Joi, 06 Decembrie 2018, ora 08:51

 Articol citit de 15065 ori

Citeste si: