Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > specie
A   A   A

Au fost gasite ramasitele unei pasari de pe vremea dinozaurilor, mare cat un avion!

Au fost gasite ramasitele unei pasari de pe vremea dinozaurilor, mare cat un avion!
Foto: Arhiva Pixabay
Cu milioane de ani in urma, o reptila zburatoare mare cat un avion zbura pe deasupra a ceea ce azi se numeste Canada.

Ramasitele sale au fost descoperite in urma cu 30 de ani pe teritoriul acestei tari. Initial, s-a crezut ca este vorba despre un pterozaur apartinand speciei Quetzalcoatlus, unul dintre cele mai mari animale zburatoare care au trait vreodata pe Pamant. Insa descoperiri ulterioare, din ultimii ani, confirma faptul ca este vorba despre o specie noua de pterozaur, denumita Cryodrakon boreas.

In urma analizei oaselor gasite, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca indivizii din aceasta specie aveau o deschidere a aripilor de nu mai putin de 10 metri, relateaza Live Science.

Toate fosilele gasite in Alberta, Canada, sunt vechi de 77 de milioane de ani, din perioada Cretacica, se arata intr-un raport publicat de Journal of Vertebrate Paleontology.
Ca si alte reptile zburatoare din aceeasi perioada, Cryodrakon boreas era carnivor. Cel mai probabil se hranea cu soparle, mamifere mici si chiar pui ai altor dinozauri.Pana acum au fost identificate peste 100 de specii de pterosauri, fosile fiind gasite in America, Asia si Europa.

Vezi si In istoria Pamantului a existat o extinctie in masa a vietii mai mare decat cea care a ucis dinozaurii

A.P.
Facebook ShareTweet
 Joi, 12 Septembrie 2019, ora 08:24

 Articol citit de 7934 ori

Citeste si: