Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > descoperire
A   A   A

Au crezut ca au gasit niste opale, dar in realitate au dat peste ceva unic

Au crezut ca au gasit niste opale, dar in realitate au dat peste ceva unic
Foto: University of New England
Se stie ca opalele sunt pretioase, insa daca in opale descoperi fosilele unei specii de dinozaur necunoscuta inca se cheama ca ai dat lovitura.

Noua specie, necunoscuta paleontologilor, a fost numita Weewarrasaurus pobeni. Piatra semipretioasa gasita in Australia a fost donata, din fericire, oamenilor de stiinta, pentru a fi studiata, arata Science Alert.

Weewarrasaurus pobeni a trait in urma cu aproape 100 de milioane de ani, in Cretacic, cand zona in care a fost descoperit opalul, acum un desert, era verde si luxurianta.

Opalul s-a format din mandibula dinozaurului, continand, spre norocul cercetatorilor, si un dinte intact. Un dinte din care se pot trage multe concluzii, cum ar fi cea ca nu era un dinozaur de mari dimensiuni, ci de talia unui caine mediu.
Era un dinozaur biped, erbivor, de tipul Iguanodon sau Parasaurolophus, a explicat paleontologul Phil Bell, de la Universitatea New England din Australia.


Foto: James Kuether/University of New England

Zona in care a fost facuta descoperirea e foarte bogata in astfel de relicve, pentru ca aici a existat o mare. Incet, aceasta a secat, dar bioxidul de siliciu s-a strans in niste "buzunare" facute in nisip, pe masura ce aciditatea a scazut, care au dus la formarea opalelor.

Zona e plina de astfel de pietre semipretioase, se mai arata intr-un raport publicat de jurnalul PeerJ.

Citeste si Cum stateau dinozaurii de o tona pe oua, fara sa le striveasca? In sfarsit, avem raspunsul

A.P.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 12:18

 Articol citit de 19681 ori

Citeste si: