Astronomii au observat o planeta gigantica rara: Acolo un an dureaza mai putin decat o zi pe Pamant

Joi, 20 Februarie 2020, ora 18:54
5642 citiri
Astronomii au observat o planeta gigantica rara: Acolo un an dureaza mai putin decat o zi pe Pamant
Foto: captura video

Astronomii au observat o exoplaneta gazoasa gigantica cu cea mai mica perioada de revolutie cunoscuta pentru o astfel de planeta - incheie o orbita completa in jurul stelei sale in doar 18 ore, conform unui material publicat joi de Press Association.

Acest lucru inseamna ca un an din viata acestei uriase planete gazoase fierbinti se termina mai repede decat o zi pe Pamant. Astronomii analizeaza aceasta planeta pentru a afla daca astfel de orbite apropiate de stea pot fi pastrate pe termen lung, sau daca planeta coboara spre atmosfera stelara unde va fi distrusa.

Planeta in cauza, nume de catalog NGTS-10b, se afla la aproximativ 1 000 de ani lumina de Pamant si a fost descoperita in cadrul programului Next-Generation Transit Survey (NGTS).

Acest program stiintific de cautare a exoplanetelor, cu baza in inima desertului Atacama din Chile, in cadrul Observatorului European Austral, are drept obiectiv identificarea planetelor gigantice (cel putin de dimensiunea lui Neptun), folosind metoda tranzitului. Aceasta metoda implica observarea stelelor pentru detectarea micilor fluctuatii ale stralucirii provocate de interpunerea intre observator si stea a unui alt obiect, cel mai probabil o planeta aflata pe orbita respectivei stele.

In cadrul acestui program de observatii sunt urmarite, concomitent, in jur de 100.000 de stele.

Steaua NGTS-10, a carei descoperire este raportata in publicatia Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a atras atentia astronomilor de la Universitatea din Warwick, din cauza frecventelor fluctuatii ale luminii provocate de aceasta planeta gigantica, aflata pe o orbita foarte apropiata.

"Suntem bucurosi sa va anuntam descoperirea lui NGTS-10b, o planeta de dimensiunea lui Jupiter cu o perioada (de revolutie) extrem de scurta, aflata pe orbita unei stele nu foarte diferita de Soare", a precizat coordonatorul studiului, Dr. James McCormac, de la Departamentul de Fizica al universitatii.

"Desi, teoretic, planetele din clasa Jupiter fierbinti cu perioade orbitale scurte (mai mici de 24 de ore) sunt cele mai usor de detectat datorita dimensiunilor mari si a tranzitarilor frecvente, s-a demonstrat ca acestea sunt foarte rare. Dintre sutele de planete Jupiter fierbinti pe care le cunoastem in prezent, doar 7 au perioada orbitala mai mica de o zi", a adaugat el.

Conform astronomilor, aceasta exoplaneta isi incheie o orbita completa atat de repede pentru ca se afla foarte aproape de steaua sa - de aproximativ 27 de ori mai aproape decat este Mercur fata de Soare. De asemenea, oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta planeta se afla periculos de aproape de steaua sa, riscand sa fie distrusa de fortele mareice uriase exercitate de stea.

Confrom astronomilor, este probabil ca aceasta planeta sa fie si in relatie de rotatie sincrona cu steaua sa si astfel o singura emisfera a planetei este mereu indreptata catre stea si devine extrem de fierbinte - cu o temperatura medie estimata la 1.000 de grade Celsius.

In ceea ce priveste steaua NGTS-10, aceasta are aproximativ 70% din diametrul Soarelui si este cam cu 1.000 de grade Celsius mai rece.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#planeta gigant revolutie scurta , #spatiu