Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > spatiu
A   A   A

Asa am putea supravietui pe Marte! Avem nevoie de ADN de la o alta vietuitoare de pe Terra

Asa am putea supravietui pe Marte! Avem nevoie de ADN de la o alta vietuitoare de pe Terra
Foto: Wikipedia/PLoS ONE
Misiunile umane de pe Marte, chiar daca se vorbeste din ce in ce mai des despre ele, inca sunt de domeniul SF. Insa un om de stiinta crede ca a gasit o pista care ne-ar putea permite sa ajungem pe Marte si inapoi, in viata. Asta ar implica insa combinarea ADN-ului nostru cu cel al altei vietuitoare de pe Terra, despre care s-a aratat ca trece testul radiatiilor din spatiu si nu numai.

E vorba despre tardigrade, despre care studiile au aratat ca suporta, printre altele, lipsa de gravitatie, care in cazul altor forme de viata duce la umflarea corpurilor precum un balon, capilarele cedand si sangele fierband in vene. Acestea trec si testul radiatiilor, care ar face ca o vietuitoare sa-si piarda cunostinta in 15 secunde.
Trimis in spatiu, un astfel de grup de animale, nu mai mari de un mm lungime, nu doar ca a supravietuit (in mare parte), insa femelele au depus si oua. Mai mult, puii au fost perfect sanatosi.

Tardigradele reusesc sa traiasca in cele mai extreme locuri de pe Terra. Au fost descoperite la o altitudine de 5.546 de metri, in Himalaya, in apele termale din Japonia, dar si pe fundul oceanului, in Antarctica.

Aceste mici vietati pot fi fierte la 150 de grade si inghetate, si vor scapa cu viata.

Probabil cel mai bine adaptate vietati de pe Pamant, tardigradele pur si simplu iau in ras "adaptarile" alor vietuitoare de pe Terra. Au opt picioare, guri feroce, asemeni ursilor, dar in miniatura, cu dinti ce te baga in groaza, daca-i vezi la microscop.
Daca nu ar fi unele dintre cele mai mici animale din natura, ar fi chiar de speriat. Marimea maxima la care ajung este de doar 1,5 mm, asa ca nu pot fi vazute decat la microscop.

Exista 900 de specii cunoscute de tardigrade. Cele mai multe isi folosesc coltii pentru a intepa lichenii si algele si a le bea seva. Exista insa si unele carnivore, speciile mai impunatoare atacandu-si chiar rudele.

Daca ADN-ul nostru ar fi modificat, adaugandu-se gene specifice acestei specii, am putea supravietui fara probleme unor misiuni pe Marte, crede Chris Mason, genetician si profesor de biofizica si fiziologie la Universitatea Weil Cornell din New York, in urma studiilor realizate pe astronautul Scott Kelly, care a stat un an la bordul Statiei Spatiale Internationale timp de un an, si asupra fratelui sau, geaman, Mark Kelly, ramas pe Pamant.
"Nu se pune problema daca vom evolua, ci cand"

Acesta este de parere ca editarea genetica in acest sens ar fi posibila in decurs de 20 de ani, arata Live Science. "Nu se pune problema daca vom evolua, ci cand", spune acesta.

Revenind la tardigrade, in care omul de stiinta isi pune nadejdea, acestea mai au un avantaj: rezista chiar zeci de ani fara apa. In cadrul unui experiment, au fost reinviate tardigrade dintr-o mostra de sol veche de 120 de ani, luata de la un muzeu.

Cum reusesc aceste mici animale sa nu moara in perioada in care apa nu e de gasit? Pur si simplu isi retrag capul si picioarele si intra intr-o stare ce seamana cu moartea. Rata metabolismului se mentine la 0,01% din cea normala, asa reusind sa supravietuiasca atata amar de vreme. In momentul in care intra in contact cu apa, micile corpuri prind din nou viata.
In ceea ce priveste temperaturile extreme pe care le pot suporta aceaste creaturi, experimentele au aratat ca isi revin fara probleme dupa ce sunt incalzite la 151 de grade Celsius, dar si dupa ce stau la temperaturi de minus 200 de grade, timp de 21 de luni, sau chiar in nitrogen lichid, la minus 253 de grade, in aceste conditii rezistand timp de 26 de ore.

Rezista, timp de opt ore, si daca stau in heliu lichid, la temperaturi de minus 272 de grade Celsius. Isi revin imediat ce dau de apa.

Prin urmare, crede omul de stiinta, editarea ADN-ului nostru, folosind gene de la tardigrade, nu poate fi decat un plus in cursa noastra pentru cucerirea spatiului. In plus, ar putea sa ne ajute sa facem altfel fata tratamentului pentru cancer, crede el.
Vezi si E posibil ca oamenii sa fi contaminat Luna cu viata terestra. Va fi foarte interesant ce va urma!

A.P.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 17 Noiembrie 2019, ora 08:29

 Articol citit de 13063 ori

Citeste si: