Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > cercetare
A   A   A

Am trait sa o vedem si pe asta: Combustibil lichid care stocheaza energia solara aproape doua decenii

Am trait sa o vedem si pe asta: Combustibil lichid care stocheaza energia solara aproape doua decenii
Foto: Arhiva Pixabay
Energia solara, desi la indemana, e departe de a fi suficienta, dat fiind ca nu poate fi stocata pe termen lung. Dar lucrurile par sa se schimbe. Cercetatorii suedezi au anuntat ca au dezvoltat un fluid care poate stoca energie de la soare timp de 18 ani.

"Un combustibil solar termic este ca o baterie reincarcabila, dar in loc de energie electrica, se foloseste de lumina Soarelui", a declarat Jeffrey Grossman, citat de Science Alert.

Concret, combustibilul creat este format din molecule speciale in forma lichida compuse din carbon, hidrogen si azot. Odata expuse la lumina soarelui, legaturile dintre atomi se schimba si se formeaza un izomer. Energia de la soare este captata intre legaturile chimice puternice ale izomerului si ramane acolo chiar si atunci cand molecula se raceste. Nu oricat, ci pana la temperatura camerei.
Atunci cand e nevoie de energie, fluidul este pur si simplu tras printr-un catalizator, care face ca molecula sa ajunga la forma sa originara, eliberand energie.

Reusita este mai mare decat au sperat oamenii de stiinta, declara Kasper Moth-Poulsen, de la Universitatea Chalmers, unul dintre autorii studiului.

In plus, tot acest proces este unul lipsit de emisii.

Oamenii de stiinta spera ca acest combustibil va fi util pentru incalzirea locuintelor, mai ales ca fluidul poate fi refolosit de multe ori - in cadrul testelor de 125 de ori.

Conform prognozelor oamenilor de stiinta, aceasta tehnologie va fi pe piata in circa 10 ani.

Vezi si Suntem martorii unui moment istoric: S-a lansat primul tren propulsat de un combustibil neconventional, prietenos cu mediul (Video)
A.P.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 07:15

 Articol citit de 13852 ori

Citeste si: