Acesta este factorul cheie si complet neasteptat care a dus la cresterea creierului mamiferelor

Marti, 11 Iunie 2019, ora 07:32
9325 citiri
Acesta este factorul cheie si complet neasteptat care a dus la cresterea creierului mamiferelor
Foto: Arhiva Pixabay

O cercetare recent realizata de oameni de stiinta germani a scos la iveala faptul ca implicarea tatilor din regnul animal a dus la cresterea creierului mamiferelor.

Un creier mare vine cu un pret pe masura: circa doua treimi din energia pe care o primeste organismul trebuie canalizata inspre creier. Intai laptele, apoi alt tip de hrana trebuie sa o furnizeze. Iar o femela singura nu poate furniza atata hrana. Aceasta are nevoie de ajutor.

E si motivul pentru care in cazul multor specii - nu cu un creier mare - unii pui supravietuiesc, altii nu, iar asta e ceva obisnuit, arata Futurism.

In cercetarea de fata, realizata la Universitatea din Zurich, s-a pornit de la ideea ca probabil orice ajutor a fost bun, ducand in final la dezvoltarea creierului, acesta ajungand de mari dimensiuni, ca in cazul mamiferelor. Insa concluzia studiului nu a fost aceasta.

Dupa ce au fost studiate mamifere din 480 de specii, s-a ajuns la concluzia ca un creier mare este consecinta implicarii tatilor in cresterea puilor. Desi nu este e neglijat nici ajutorul fratilor mai mari ai puiului sau rudelor mamei, aceste ajutoare sunt inconsistente.

O femela nu se baza pe ele in mod constant, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Behavioral Ecology and Sociobiology.

In cazul lupilor sau cainilor salbatici africani, doua specii de mamifere cu creier de mari dimensiuni, fratii mai mari ajuta. Insa atunci cand hrana e putina, acestia isi vad intai de propriile interese. Cateodata chiar fura hrana pe care parintii o aduc pentru cei mici. Insa tatii sunt cu adevarat dedicati, au observat oamenii de stiinta.

Apoi, in cazul altor specii, cand ajung la pubertate, puii se alatura altor grupuri, asa ca familia nu se mai poate baza pe ei. Tatal, insa, va ramane alaturi de pui, aducandu-le intotdeauna de mancare.

Apoi, hrana adusa de tata va fi intotdeauna de calitate superioara fata de cea adusa de un pui mai mare, lipsit de experienta.

Pur si simplu, o femela nu-si poate permite sa aiba pui cu un creier mare in absenta unui partener pe care sa se poata baza. Iar acesta nu poate fi decat tatal puilor, explica Sandra Heldstab, coordonatorul studiului.

Vezi si Veste excelenta: Creierul ne face surprize si la varste inaintate!

A.P.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#mamifere creier mare, #dezvoltare creier animale cauze, #creier mare mamifere explicatie , #cercetare