Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > specie
A   A   A

Aceleasi porniri avem si noi? Cimpanzeii isi satisfac o placere salbatica atunci cand li se ofera sansa

Aceleasi porniri avem si noi? Cimpanzeii isi satisfac o placere salbatica atunci cand li se ofera sansa
Foto: Arhiva Pixabay
Despre cimpanzei, cele mai apropiate rude ale omului, avand in vedere ca au in comun cu noi 98,4% din dotarea genetica, se stie ca sunt vegetarieni. Insa s-a descoperit ca mananca cu destul de multa pofta animale atunci cand le pot prinde. Interesant este insa ce aleg, atunci cand victima e la cheremul lor.

Iar oamenii de stiinta au descoperit ca totul depinde de varsta prazii, conform LiveScicene.

Recent, oamenii de stiinta au filmat cimpanzei din specia Pan troglodytes (cimpanzeul comun) hranindu-se cu maimute (mamifere primate, cu exceptia lemurienilor si tarsierilor), dorind sa inteleaga mai mult despre aceasta placere a cimpanzeilor de a consuma carne.

Au observat ca, atunci cand in meniu erau maimute varstnice, atentia le era captata in primul rand de organe, mai ales de ficat, care este bogat in grasime.
Daca prada era o maimuta tanara, atunci deliciul era creierul zemos si bogat in nutrienti, pe care il consumau cat ai clipi.

Poate ca iubitorii de cimpanzei vor fi dezamagiti, insa comportamentul lor are un sens. Carnea, in general, ofera cimpanzeilor nutrienti importanti pe care nu ii pot obtine din plante. Asa sunt vitaminele A si B12, zinc, cupru si fier. Creierul, in special, este extrem de bogat in grasimi. Contine cateva tipuri de acizi grasi care nu se gasesc in plante si despre care se stie ca, cel putin in cazul oamenilor, sunt importanti pentru functionarea creierului si pentru a repara din raul facut de unele boli.

Preferinta cimpanzeilor pentru creierul maimutelelor a fost descoperita inca din anii '70. Cimpanzeii consumau creierul intai in 91% dintre cazuri, atunci cand maimuta era tanara. Cand prada nu mai era asa de frageda, fiind matura, doar in aproape jumtatate din cazuri spargeau prima oara craniul.
S-au observat nu putine cazuri in care cimpanzeii, grabiti, nici nu mai crapau craniul, sugand creierul printr-o crapatura sau fisura.

Iar in randul cimpanzeilor nu sunt putine cazurile in care acestia se hranesc cu exemplare rivale, din aceeasi specie. Exista si cazuri rare in care cimpanzeii ataca si consuma membri ai grupului in care traiesc. Au fost inregistrate inclusiv cazuri izolate in care membri ai grupului au rapit si canibalizat nou-nascuti, de unde si tendinta de izolare a femelelor care urmeaza sa nasca.

Citeste si despre cimpanzeii bonobo si practicile lor sexuale ciudate
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 17 Aprilie 2018, ora 09:50
 Autor:Anca Petrache

 Articol citit de 21471 ori

Citeste si: