Poveste cosmica cu Dr. Jekyll si Mr. Hyde: Sistem stelar binar cu un "alter ego"

Marti, 25 Februarie 2020, ora 10:51
5350 citiri
Poveste cosmica cu Dr. Jekyll si Mr. Hyde: Sistem stelar binar cu un "alter ego"
Foto: Arhiva Pixabay

Un sistem stelar binar foarte volatil, descoperit de telescopul cu raze-X Chandra, isi schimba comportamentul extrem de rapid si in maniera impredictibila, ca o poveste cosmica cu Dr. Jekyll si Mr. Hyde.

Acest sistem stelar binar, denumit Terzan 5 CX1, se afla la aproximativ 19.000 de ani lumina de Pamant in roiul globular Terzan 5. Acest sistem este format dintr-o stea neutronica - un nucleu stelar extrem de dens ramas dupa explozia sub forma de supernova a unei stele masive - si o stea asemanatoare Soarelui, conform Space.com.

Prin intermediul observatorului Chandra, apartinand NASA, si a radiotelescopului Karl F. Jansky Very Large Array (VLA), apartinand Fundatiei Nationale pentru Stiinta din SUA, astronomii au aflat ca in acest sistem binar cele doua stele fac trecerea spre doua alter egouri cu totul diferite, la fiecare cativa ani.

Datele adunate in peste 10 ani de observatii arata ca steaua neutronica se afla pe o orbita foarte apropiata de steaua sa companion, care are o masa mult mai mica. Steaua neutronica, mai grea, soarbe materie de la steaua sa companion, materie care formeaza un disc de acretie in jurul stelei neutronice. Acest disc de acretie emite raze X si astfel a putut fi detectat de Chandra.

Partea interesanta incepe insa acum. Pe masura ce materia smulsa de la steaua companion ajunge in discul de acretie din jurul stelei neutronice, incepe sa se invarta din ce in ce mai rapid si steaua neutronica se transforma intr-un pulsar ce emite unde radio ce au fost detectate de VLA. Dupa cativa ani, cele doua stele revin la starea lor anterioara.

"Steaua neutronica se invarte din ce in ce mai rapid pana cand aceasta sfera cu diametrul de cel mult 16 kilometri, dar care este mult mai grea decat Soarele, ajunge sa se roteasca in jurul propriei axe de sute de ori pe secunda.

Apoi, transferul de materie dinspre steaua companion incetineste, iar materialul ramas (in discul de acretie) este imprastiat de campul magnetic extrem de puternic al stelei neutronice, care devine un pulsar", conform NASA.

Datele indica faptul ca aceste stele isi pot modifica radical comportamentul in decurs de doar cativa ani. Acest tip de comportament este rareori intalnit in sistemele stelare binare, conform NASA.

Studierea acestui sistem binar le ofera oamenilor de stiinta posibilitatea de a afla mai multe despre stelele capabile sa-si schimbe astfel identitatea. Pana in prezent, au fost descoperite doar 3 astfel de stele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#sistem stelar binar alter ego , #spatiu