Premierul Orban a obtinut acordul conducerii PNL pentru angajarea raspunderii pe doua teme: Momentul va fi ales de Guvern

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 14:45
8041 citiri
Premierul Orban a obtinut acordul conducerii PNL pentru angajarea raspunderii pe doua teme: Momentul va fi ales de Guvern
Foto: captura video Facebook / Ionel Danca

Premierul Ludovic Orban a anuntat luni, la finalul sedintei Biroului Politic National al PNL, ca a cerut acordul privind angajarea raspunderii guvernului pe doua teme, una legata de justitie si a doua de economie, urmand ca momentul propice sa fie ales de guvern.

Seful Executivului, care este si liderul PNL, a precizat ca pe justitie este avuta in vedere prorogarea termenului de intrare in vigoare a pensionarii anticipate a magistratilor, fara de care s-ar ajunge la "disparitia din sistem a aproape 2.700 de magistrati, existand un risc major ca foarte multe procese sa se reia de la inceput, sa se limiteze actul de justitie".

De asemenea, "in cazul in care Parlamentul nu voteaza proiectul de lege initiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include si abrogarea recursului compensatoriu (in pachetul de legi pe care se va angaja raspunderea guvernului, n.red.)", a mai spus premierul.

A doua tema, cea legata de economie, se refera la abrogarea "prevederilor nocive" din OUG 114, a adaugat Ludovic Orban, precizand ca "directiile in care se indreapta dezbaterile din Parlament" nu sunt cele dorite de PNL.

Premierul a dat asigurari ca proiectul nu va afecta prevederile legate de sectorul din constructii, in conditiile in care deja "companiile au schimbat contractele de munca" si o revenire asupra lor le-ar distruge activitatea.

"Am cerut acordul Biroului Politic, vom discuta cu partenerii nostri forma fiecarui proiect. BPN a lasat la latitudinea guvernului pe care il conduc momentul angajarii raspunderii. Deosebit de stresant e domeniul justitiei", a mai spus acesta.

In ceea ce priveste recursul compensatoriu, premierul a precizat ca i-a cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, "sa se deplaseze pentru a avea discutii la nivelul CEDO", cu scopul de a "arata ca avem vointa de a corecta lucrurile, vointa care va fi exprimata in cazul anului viitor".

Ludovic Orban a subliniat ca abrogarea recursului compensatoriu "va genera efecte doar pentru viitor", dar chiar si asa "este indispensabila abrogarea cat mai rapida".

Intrebat de jurnalisti ce se intampla cu Sectia Speciala de investigare a magistratilor, premierul a spus ca tema "e in curs de consultare" cu magistratii, la initiativa MJ.

"Daca in celelalte privinte exista un punct de vedere exprimat de CSM, urmeaza alegeri acolo, vom face consultarea CSM dupa alegeri (decembrie/ianuarie, n.red.) (...) Obiectivul nostru este acela de a face pasi inainte pentru a ajunge cat mai repede la incheierea MCV, prin urmare va trebui sa transpunem in practica recomandarile, inclusiv pe cele legate de sectia speciala", a explicat Ludovic Orban.

Urmareste aici toate declaratiile premierului:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#angajare raspundere Orban legi justitie, #angajare raspundere Orban ordonanta 114 , #premier