Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

PNL va ataca la CCR infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu-Mures, mult dorita de UDMR

PNL va ataca la CCR infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu-Mures, mult dorita de UDMR
Foto: Facebook/PNL
PNL va ataca la Curtea Constitutionala legea de infiintare a Liceului Romano-Catolic din Targu-Mures, propusa de UDMR, a anuntat, luni, Ludovic Orban, care a explicat ca liberalii se bat "pentru reprezentarea si afirmarea intereselor Romaniei si a natiunii romane".
"Nu atacam UDMR, noi atacam o procedura, care dupa parerea noastra este neconstitutionala, cu atat mai mult cu cat exista deja pronuntarea unei puteri - puterea judecatoreasca - in cazul respectiv si cu cat iese din regula ca scolile se infiinteaza, conform Legii Educatiei, prin ordin de ministru la propunerea autoritatilor locale. (...) Nu pot accepta ca o institutie scolara sa fie infiintata pe lege, asta inseamna ca pana la urma ajungi la situatia cand nu poti sa infiintezi decat prin lege", a spus Orban, citat de Agerpres, la finalul sedintei Biroului Executiv al partidului.

Liderul liberalilor a precizat ca decizia de a ataca la CCR aceasta lege a fost luata cu larga majoritate in sedinta conducerii PNL si ca respecta decizia colegilor care s-au opus.

"Noi suntem partidul national, care reprezinta si care ne batem pentru reprezentarea si afirmarea intereselor Romaniei si a natiunii romane, ca atare nu vad la ce se refera domnul Hunor. Daca nu-i convin anumite pozitii ale noastre, este problema dumnealui", a replicat Orban la afirmatiile lui Kelemen Hunor, potrivit carora PNL s-a transformat intr-un partid ultranationalist.

Citeste declaratiile lui Kelemen Hunor despre "ultranationalismul" PNL

Senatul, care este for decizional, a adoptat cu 71 voturi "pentru", 20 voturi "impotriva" si o abtinere proiectul legislativ al UDMR pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, cu predare exclusiv in limba maghiara.

Ungaria a anuntat, in 8 septembrie 2017, ca nu sustine aderarea Romaniei si Croatiei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), iar motivul invocat a fost inchiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targul Mures.

Afla detalii despre infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic

Liceul romano-catolic din Targu Mures a fost prioritatea numarul zero a UDMR in actuala sesiune parlamentara, subiectul fiind discutat anterior cu PSD.

Intr-un interviu acordat recent la Europa FM, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat ca a fost gasita aceasta solutie, de modificare a Legii Educatiei, pentru ca minoritatile sa isi poata infiinta scoli in comunitatile lor, chiar si daca autoritatile locale "nu doresc".

Liceul respectiv a fost subiectul unei dispute indelungate, solutionata partial in instanta, insa solutia nu a convenit comunitatii maghiare, liceul fiind desfiintat.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Luni, 12 Februarie 2018, ora 15:55
 Autor:Redactia Ziare.com

 Articol citit de 818 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil / Web
Contact  |  Ajutor
Termeni si conditii  |  Cookie
 
^
A   A   A
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor