Nicolae Ciuca: De maine voi putea sa ma lupt pentru interesele Armatei si ale Romaniei dintr-o alta postura

Luni, 28 Octombrie 2019, ora 22:10
7858 citiri
Nicolae Ciuca: De maine voi putea sa ma lupt pentru interesele Armatei si ale Romaniei dintr-o alta postura
Foto: Arhiva Facebook/ Nicolae Ion Ciuca

Fostul sef al Statului Major al Apararii Nicolae Ciuca, nominalizat la conducerea MApN, precizeaza ca el a decis trecerea in rezerva si ca nu si-a facut calcule pentru a ocupa vreo functie politica, nu are experienta politica, insa considera ca are suficienta experienta legata de functionarea sistemului militar.

El relateaza ca, in calitate de militar, a trebuit de multe ori sa respecte privatiunile impuse prin juramant si sa nu reactioneze in fata unor decizii care au afectat armata, sentiment deloc confortabil.

"Astazi am luat decizia de a trece in rezerva. (...) Nu a fost o decizie usoara. A fost poate cea mai grea decizie a unei cariere inceputa acum 38 ani. Atunci eram un copil mandru de alegerea facuta, animat de un crez si de valori invatate acasa in care credeam dincolo de orice greutati si sacrificii pe care le presupunea cariera militara. La fel cred si astazi! (...)

Am luat decizia de a trece in rezerva si am acceptat o noua provocare cantarind consecintele si implicatiile atat la nivel institutional, cat si personal. Nu mi-am facut calcule pentru a ocupa vreo functie politica, nu mi-am dorit si nu am avut astfel de ambitii. Mi-am dorit insa foarte multe pentru Armata Romaniei. Nu am experienta politica, insa consider ca am suficienta experienta legata de functionarea sistemului militar, de nevoile si provocarile cu care se confrunta, am fost parte a acestora in ultimii ani, din calitatea de sef al Statului Major al Apararii si consider ca aceasta experienta ma va ajuta sa pot sa sustin indeplinirea obiectivelor ministerului", scrie Ciuca intr-o postare pe Facebook.

El admite ca in cei cinci ani la conducerea Statului Major al Apararii a realizat parte din obiectivele propuse dar, din pacate, sunt si cateva neimpliniri, in acest mandat, de la dotarea cu tehnica si echipamente militare, pana la calitatea vietii militarilor, dar se declara convins ca acestea se vor materializa in proiectele de management ale noii echipe de conducere a SMAp.

"Stiu de ce au nevoie militarii Armatei Romaniei. Pentru ca am fost in cele mai dificile misiuni si am simtit cat de important este ca militarii sa primeasca tot ce au nevoie. Am perceput asta in desertul Kandahar sau in momente de cumpana cum a fost Batalia de la Nassiriyah, din Irak. Revenind la decizia pe care am luat-o, este o decizie pe care pana de curand o credem de neimaginat si pe care am negat-o cu toata convingerea ori de cate ori am fost provocat in aceasta directie, dar care, in contextual actual o consider a fi angajata intr-un proiect care asigura continuitatea si coerenta demersurilor de consolidare a profilului Romaniei in NATO si UE", relateaza Nicolae Ciuca.

El afirma ca, in calitate de specialist in domeniul militar, alege sa faca parte dintr-un proiect nou.

"Ca militar a trebuit de multe ori sa respect privatiunile impuse prin juramant si sa nu reactionez in fata unor decizii care ne-au afectat. Acest sentiment nu a fost deloc confortabil fiindca permanent simteam privirea camarazilor mei care isi puneau toate sperantele in mine, fie ca vorbim de dotare, de modernizare, de transformare si, de ce nu, de salarizarea personalului militar si civil sau pensiile militarilor. Si ei supusi acelorasi privatiuni. (...)

De maine voi putea sa ma lupt, cu aceeasi determinare pentru interesele Armatei si ale Romaniei, dintr-o alta postura si voi putea astfel, sa le raspund si celor carora, din pozitia militara in care ma aflam, nu le-am putut raspunde direct", afirma fostul sef al Statului Major al Apararii.

El subliniaza ca a acceptat sa faca parte din Guvern "in calitate de specialist pe domeniu, constient fiind ca este o perioada foarte importanta pentru Romania, intr-un context de securitate provocator in care domeniul de securitate si aparare trebuie sa isi mentina coerenta si continuitatea".

"Ma despart cu greu de uniforma militara, dar nu inainte de a afirma si sublinia, inca odata, ca nu exista onoare mai mare pentru un militar decat aceea de a fi comandantul Armatei - seful Statului Major al Apararii. Nu exista demnitate mai mare pentru un om decat sa isi serveasca Tara sub drapel", precizeaza Nicolae Ciuca.

Vezi si:

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Nicolae Ciuca ministru Aparare , #premier