Ludovic Orban: Eu sunt anti-Dragnea. A fi anti-Dragnea nu cred ca inseamna ca esti impotriva statului Israel

Luni, 21 Mai 2018, ora 16:49
5403 citiri
Ludovic Orban: Eu sunt anti-Dragnea. A fi anti-Dragnea nu cred ca inseamna ca esti impotriva statului Israel
Foto: captura video Privesc.eu

Ludovic Orban spune ca nu se teme de linsajul declansat de PSD la adresa lui dupa depunerea plangerii penale pe numele Vioricai Dancila si al lui Liviu Dragnea, asa ca va merge pana la capat. Liderul PNL subliniaza ca nu este antisemit, ci doar "anti-Dragnea".

Intr-o conferinta de presa sustinuta luni, Ludovic Orban l-a avertizat pe Liviu Dragnea si "intregul aparat de propaganda al PSD ca depaseste din nou limita legii".

"Va somez, dle Dragnea, sa incetati campania de intimidare, de amenintare a functionarilor publici, a procurorilor, a cetatenilor care isi fac datoria corect in Romania.

Dragnea a ajuns sa ii ameninte si pe jurnalisti ca, daca mai difuzeaza informatii (provenind din surse guvernamentale!), ar putea sa fie pasibili de comiterea de infractiuni. Ati declansat un linsaj impotriva mea. Sunt obisnuit, nu voi face niciun pas inapoi in fata atacurilor mizerabile. Va somez sa nu mai amenintati, sa nu mai intimidati cetatenii, functionarii, jurnalistii, procurorii, pentru ca riscati sa cadeti din nou la marginea legii", a adaugat Ludovic Orban.

In plus, liderul PNL a spus ca nu se sperie "nici de mult anuntatul miting" al PSD.

"Ma indoiesc ca romanii ar veni la un miting de sustinere a incompetentei si analfabetismului functional", a adaugat el.

Cei in drept sa cerceteze faptele

In ceea ce priveste sesizarea penala pe care a depus-o la procurori pe numele Vioricai Dancila si al lui Liviu Dragnea, liderul PNL a subliniat ca este dreptul lui "constitutional si legal" de cetatean sa sesizeze o posibila incalcare a legii.

"E si o obligatie morala. Ce sa fac daca constat ca se realizeaza incalcari flagrante ale Constitutiei si legii, asa cum au savarsit dl Dragnea si ciracii sai? E normal sa ma adresez celor in drept sa cerceteze faptele respective", a sustinut Orban.

Liderul PNL a precizat, la insistentele jurnalistilor, ca a depus sesizarea la Parchetul de pe langa ICCJ.

Intrebat insistent de jurnalisti care sunt motivele pentru care doreste ca Dragnea si Dancila sa fie cercetati pentru inalta tradare si daca el considera Israelul ca fiind stat ostil, Ludovic Orban a reactionat vehement.

"Eu sunt anti-Dragnea. A fi anti-Dragnea nu cred ca inseamna ca esti impotriva statului Israel. Intotdeauna am sustinut relatii apropiate cu Israelul, resping categoric asemenea ineptii. Disperatul Dragnea nu mai stie ce vorbeste", a afirmat Ludovic Orban.

Liderul PNL a refuzat sa dea detalii in legatura cu cele patru capete de acuzare din sesizarea depusa la Parchetul General.

"Odata ce am depus sesizarea, am prezentat public ce am considerat important. Sustin independenta Justitiei, nu cred ca trebuie transformat acest demers, care este pe mana celor abilitati", a mai spus Orban.

Liderul PNL a afirmat ca, in opinia sa, cei acuzati au sacrificat interesele nationale in favoarea celor "personale ale lui Dragnea", ceea ce ar putea reprezenta "o tradare a intereselor nationale", acesta fiind unul dintre faptele care ar putea sa intruneasca elementele constitutive ale comiterii unei infractiuni.

In privinta celorlalte trei, Ludovic Orban a facut trimitere la declaratiile date de Liviu Dragnea la Antena3 cu privire la memorandumul secret, dar si la uzurparea atributiilor presedintelui in politica externa.

"Atunci cand interese fundamentale ale statului roman sunt calcate in picioare, cand sunt dinamitate punti intre noi si altii construite in zeci de ani (...) consider ca ne aflam in fata unei situatii in care sunt tradate interesele nationale", a mai punctat el.

Pentru ca o jurnalista de la Antena3 i-a citat din sesizare, desi documentul nu este public, precizand ca Ludovic Orban ar fi enumerat in document numele "a trei consilieri israelieni ai PSD spunand despre ei ca sunt reprezentanti ai unei puteri straine", liderul PNL a afirmat: "Nu comentez".

"Eu am sesizat fapte, aceste fapte trebuie cercetate, nu sunt eu omul care sa stabileasca vinovatia cuiva", a adaugat liderul PNL, afirmand ca s-a consultat cu mai multi colegi si apropiati inainte de a intreprinde acest demers.

Merg inainte pana la capat

Intrebat de jurnalisti daca intentioneaza sa retraga sesizarea, Ludovic Orban a raspuns indignat: "Cum s-o retrag?! V-am spus ca nu fac niciun pas inapoi, nu ma las intimidat de linsajul mediatic impotriva mea. Merg inainte pana la capat".

"Beneficiez de o sustinere aproape fara precedent din partea bazei PNL, a tuturor celor exasperati si revoltati de dezastrul pe care il provoaca in Romania guvernele PSD", a adaugat el.

De asemenea, intrebat de jurnalisti, Ludovic Orban a dezvaluit ca nu a fost contactat pana acum nici de presedintele Iohannis, dar nici de procurori, insa a precizat: "De fiecare data cand voi fi invitat, convocat, ma voi duce".

"In momentul in care mi-am pus semnatura pe un document, imi asum integral acel document (...) N-am semnat ca presedinte al PNL", a mai spus acesta, explicand de ce nu va cere un vot de incredere la sedinta de marti a conducerii partidului.

Ludovic Orban a respins inca o data acuzatiile de antisemitism, readuse in atentie de jurnalisti.

"Nu pot sa nu constat calcarea in picioare a Constitutiei. Guvernul s-a substituit presedintelui intr-o tema de politica externa extrem de delicata (...) Nu pot sa fiu de acord ca institutii ale statului care sunt controlate politic de slugi ale lui Dragnea sa ia decizii care sunt impotriva intereselor Romaniei, pentru interesele lui Dragnea", a mai sustinut el.

Pentru ca o jurnalista de la Antena3 i-a spus ca si el a fost "o victima a procurorilor", aluzie la procesul castigat de liderul PNL, si l-a intrebat daca nu se teme ca "procurorii ar putea sa mute din nou politic, asa cum ati patit dvs", Ludovic Orban a subliniat: "Eu am facut sesizarea ca cetatean, nu eu hotarasc daca sunt sau nu intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni".

"Cercetarea pe care o vor face si decizia ii priveste pe ei (procurorii- n.red.) . Eu acum refuz sa mai comentez politic, pentru ca nu mi se pare normal ca inainte de a incepe o cercetare sa se faca judecati pe fond, sa se stabileasca vinovatii", a adaugat liderul PNL, precizand ca se refera la jurnalistii si politicienii care dezbat subiectul in public.

Romania, vulnerabilizata

Cat despre reactiile virulente ale PSD, Ludovic Orban a comentat: "Daca nu s-ar simti cu musca pe caciula, probabil ar fi mai linistiti, dar sunt disperati".

Liderul PNL a respins acuzatia ca prin plangerea depusa ar fi vulnerabilizat Romania pe plan extern.

"Nu! Vulnerabilitatea in plan extern este creata de cei care au incalcat Constitutia, care pentru interesele personale ale lui Dragnea s-au facut ca iau niste decizii pe care nu aveau dreptul sa le ia", a sustinut el, mentionand, inca o data, printre altele ca ar trebui sa se verifice si informatia potrivit careia a fi existat doua memorandumuri la Guvern, nu unul singur, despre care s-a aflat public.

Potrivit cadrului legal in vigoare, daca se incepe urmarirea penala a unui membru al Guvernului, acesta poate fi suspendat din functie prin decizie a presedintelui Romaniei. Mai mult, conform Constitutiei, daca un membru suspendat al Guvernului nu revine in functie timp de 45 de zile, de exemplu din cauza anchetei penale, el este revocat de drept, iar in cazul premierului Dancila asta ar insemna chiar caderea Guvernului, dupa cum a explicat fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean.

Citeste mai multe despre: Augustin Zegrean: Daca Dancila este suspendata, dupa 45 de zile nu mai avem guvern

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Orban plangere penala Dancila , #presedinte PNL