Guvernul va putea emite ordonante in timpul vacantei parlamentare

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 21:32
3219 citiri
Guvernul va putea emite ordonante in timpul vacantei parlamentare
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul Ludovic Orban a adoptat, in sedinta de vineri, un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada viitoarei vacante parlamentare.

Astfel, Executivul va putea sa emita ordonante simple in domenii care nu fac obiectul legilor organice, in perioada cuprinsa intre incheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 si pana la reluarea lucrarilor Parlamentului, in prima sesiune ordinara a anului 2020, se arata intr-un comunicat de presa.

Domeniile in care Executivul va putea emite ordonante simple sunt: finante publice, economie, energie si mediu de afaceri, lucrari publice, dezvoltare si administratie, afaceri interne, transporturi, infrastructura si comunicatii, cultura, fonduri europene, sanatate.

In domeniul finantelor publice, Guvernul are in vedere adoptarea unor ordonante care vizeaza: regimul insolventei pentru institutiile de credit, datoria publica, Codul Fiscal, Codul de procedura fiscala, legislatia in domeniul ajutorului de stat, cea privind plata defalcata a TVA, plata cotizatiilor la organizatiile internationale interguvernamentale la care Romania este parte, modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.114/2018.

In domeniul economiei si energiei, Guvernul isi propune modificarea legislatiei privind activitatile nucleare, conversia in actiuni a obligatiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de aparare, diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria nationala de aparare; Legea privind eficienta energetica, Legea energiei electrice si a gazelor naturale, Legea concurentei, legislatia privind gestionarea deseurilor radioactive.

In domeniul lucrarilor publice, Executivul isi propune sa modifice legislatia privind performanta energetica a cladirilor, cea referitoare la organizarea Recensamantului Populatiei si Locuintelor in anul 2021 si a recensamantului agricol in 2020; modificarea legislatiei privind activitatea penitenciarelor, legislatia privind scoaterea la licitatie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, legislatia privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii "C.N.I." - S.A, legislatia privind parteneriatul public-privat.

In domeniul afacerilor interne, Exectivul are in vedere modificarea legislatiei privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani, cea privind regimul pasapoartelor precum si pe cea referitoare la circulatia pe drumurile publice.

In domeniul transporturilor, Guvernul isi propune sa modifice legislatia privind tarifele de trecere pe reteaua de drumuri nationale, regimul drumurilor si transportul naval, iar in domeniul culturii modificarea unor acte in vederea protejarii patrimoniului cultural mobil, arheologic si a monumentelor istorice, dar si pentru buna functionare a institutiilor publice de cultura.

In domeniul sanatatii, modificarile ar putea viza Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si reglementarile privind medicamentele si dispozitivele medicale.

Totodata, Executivul si propune prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului, se mai arata in comunicatul Guvernului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Orban ordonante, #ordonante Guvern , #premier