E pregatit Orban sa conduca un guvern monocolor si minoritar?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 07:29
5475 citiri

Romania a mai cunoscut guverne minoritare (de pilda, PNL-UDMR in 2007-2008) sau un guvern monocolor (FSN in 1990-1991), dar n-a mai avut niciodata in ultimii 30 de ani un executiv care sa fie format de un singur partid si care sa nu detina majoritatea parlamentara.

Exista avantaje, dar si dezavantaje ale unei asemenea formule. Sa le privim mai intai pe primele.

Principalul avantaj priveste partidul care ocupa pozitiile ministeriale. Acesta are

mainile libere, putand merge in directia pe care o doreste. Nu are de negociat in interiorul Executivului nimic.

In al doilea rand, si publicul e multumit. Responsabilitatea politica este clara. Daca

lucrurile merg rau, nimeni nu va mai da vina pe vreun partener de coalitie, cum s-a intamplat adeseori.

Apoi, un asemenea guvern e obligat sa fie moderat, fiindca daca vrea sa treaca prin

Parlament vreo lege e silit sa negocieze, adica sa-si moduleze vocea, sa fie atent la nuantele bune care pot veni de la adversari.

Dezavantajele sunt si ele importante. Cel care sare in ochi e fragilitatea: cand esti minoritar, poti fi trimis la plimbare oricand. Nu e exclus, de altfel, ca intr-un an electoral cum e 2020, restul partidelor sa se mobilizeze pentru a vadi ca sanctioneaza prompt orice eroare.

In al doilea rand, publicul ar putea sa fie nemultumit de lentoarea actiunii. Un guvern

care trebuie sa-si negocieze majoritatea pentru fiecare proiect de lege e, in mod natural, mult mai lent decat unul majoritar si, de aceea, risca sa livreze putin.

Nu-i de neglijat nici pericolul unor critici ideologice radicale sosite din toate partile. Iar cum la noi critica ideologica inseamna mai curand venin decat argumente, se prea poate sa asistam la o inrautatire a climatului public, si asa foarte toxic.

Punand in balanta toate aceste avantaje si dezavantaje, suntem indreptatiti sa ne

intrebam daca Ludovic Orban e pregatit pentru o asemenea intreprindere politica. Primii care vor raspunde sunt parlamentarii. Ei sunt chemati peste cateva zile sa dea votul de investitura.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Guvern minoritar Ludovic Orban, #vot investitura Parlament Guvern Orban , #premier