Crin Antonescu si intortocheata sa intoarcere din USL

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 09:05
12315 citiri
Crin Antonescu si intortocheata sa intoarcere din USL

Plecarea lui Crin Antonescu de pe scena politica in anul 2014 a fost brusca si a lasat impresia ca nu a fost niciodata explicata suficient.

In linii mari, demisia a fost provocata de scorul slab obtinut de PNL la alegerile europarlamentare din mai 2014. Atunci, liberalii au obtinut 15% din voturile exprimate, fata de 37% cat a luat PSD. USL-ul murise in februarie 2014, iar Crin Antonescu a fost marele invins al acestui divort urat.

In sedinta Biroului Politic National al PNL din luna mai 2014, Crin Antonescu isi prezinta demisia, apoi, intr-o succesiune rapida de evenimente, se parafeaza intelegerea dintre Ludovic Orban si Vasile Blaga pentru alianta dintre PNL si PDL, fostul partid al lui Traian Basescu. Tariceanu e indepartat, iar partidul e preluat de Klaus Iohannis, care va deveni candidatul liberal in cursa pentru pentru pozitia de presedinte al Romaniei.

Crin Antonescu s-a retras, ramanand un simbol al aliantei ratate cu PSD, o povara de care liberalii n-au reusit sa scape la aproape cinci ani de la destramarea ei.

La sfarsitul lunii noiembrie, Crin Antonescu a inceput o campanie de captare a bunavointei opiniei publice pentru a incerca sa-si consolideze pozitia de deschizator de lista a candidatilor liberali pentru alegerile europarlamentare din mai 2019.

Acest scrutin este unul critic pentru PNL, de el depinde supravietuirea lui Ludovic Orban la sefia partidului. Pentru actualul presedinte, lista candidatilor reprezinta o declaratie publica adresata electoratului, prin care partidul trebuie sa dovedeasca faptul ca s-a schimbat si ca e decis sa trimita la Bruxelles oameni politici responsabili, cinstiti si profesionisti.

Usor de zis, greu de facut. In partid, in lipsa unor alegeri interne, unor dezbateri deschise la care sa participe si sa voteze toti membrii, realizarea listei tine mai mult de negocieri politice intre lideri de filiale locale si conducerea centrala.

Neexistand dezbateri politice, platforme de discutie si voturi, candidatii propusi vor reprezenta rezultatul unor compromisuri politice care, in final, vor nemultumi o tabara sau alta, creand tensiuni greu de stins in lipsa argumentului dat de vot.

Ludovic Orban se afla prins intre doua mari tabere politice care se confrunta in PNL, cea fostilor "uselisti", oameni politici nostalgici dupa perioada cand au fost la guvernare alaturi de PSD, care nu vad cu ochi buni lupta impotriva coruptiei si care vor ca partidul sa promoveze un mesaj ambiguu, astfel incat sa atraga si votanti nemultumiti din PSD, si tabara celor care vor ca liberalii sa fie cu adevarat o forta politica reformatoare in societate, sa nu faca niciun compromis in raport cu actuala Putere si sa incerce sa creeze o alianta cu formatiunile progresiste USR si Miscarea lui Dacian Ciolos.

Ludovic Orban, presedintele PNL, nu ar avea nimic impotriva candidaturii lui Crin Antonescu daca acesta ar reusi sa aduca voturi la europarlamentare, dar marea problema e ca, in contextul actual, fostul lider PNL are sanse sa compromita incercarea liberalilor de a fi principala forta de opozitie din Romania.

In cazul in care Crin Antonescu ar fi in fruntea listei propuse de PNL, intrebarea care se pune e cu ce s-ar diferentia liberalii de PSD sau de ALDE?

In opinia mea, aceasta problema trebuia s-o rezolve domnul Crin Antonescu in interviul difuzat de Digi24 in urma cu mai bine de o saptamana.

Trebuia sa puna accentul pe schimbarea sa, pe asumarea erorii politice care a fost USL si care l-a dus pe el si partidul intr-o fundatura politica, trebuia sa sublinieze experienta tragica de a face o alianta cu PSD pentru a fi sacrificat fara scrupule la un moment dat.

In schimb, domnul Crin Antonescu a preferat sa vorbeasca despre faptul ca Romania va supravietui unei posibile ordonante de amnistie si gratiere.

"Tot ce pot evalua este ca, dincolo de aceasta ordonanta, care repet, nu cred sa fie data, dar si daca e data, totusi, Romania nu se opreste acolo, nu moare daca Dragnea va scapa de un proces, sau cine mai credeti ca scapa prin ea, ci problema societatii romanesti este cum asaza dupa foarte multe lucruri contradictorii, discutabile, aceasta domnie a legii, care este expresia clara a sistemului de justitie in Romania", a declarat Crin Antonescu, provocand dezamagire printre multi sustinatori ai noului PNL.

Cred ca domnul Crin Antonescu ar trebui sa faca mult mai mult daca vrea sa fie cel mai important candidat liberal in alegerile europarlamentare.

Un discurs ambiguu nu-l va ajuta nici pe el si nici partidul. In PNL, vocea lui va conta atata timp cat isi va asuma erorile trecutului si va deveni un critic de temut al regimului Dragnea-Tariceanu.

Intr-un sondaj de opinie publicat de BCS luni, 10 decembrie, se confirma indirect faptul ca domnul Antonescu nu reprezinta o locomotiva electorala pentru PNL in cazul alegerilor europarlamentare.

Trebuie facuta precizare ca sondajul BCS a fost comandat de PMP (Partidul Miscarea Populara) si, in opinia mea, contine o doza de subiectivism.

Raportat la PNL apar doua cifre. Sustinerea pentru liberali in cazul turului intai la alegerile prezidentiale este cotata la 28%, iar sustinerea pentru liberali in cazul alegerilor europarlamentare, cu domnul Crin Antonescu trecut primul pe lista candidatilor, este cu 5 procente mai mica, adica 23%.

Multi reprezentanti ai clasei de mijloc, sustinatori dezinteresati ai liberalismului, nu inteleg nici acum de ce fostul presedinte al PNL a aruncat partidul intr-o aventura politica alaturi de PSD si de ce nu face mai mult pentru ca liberalii sa scape de aceasta povara.

Cred ca greseala domnului Crin Antonescu consta in faptul ca s-a intors, cumva, superior in politica, gandindu-se ca pozitia de europarlamentar i se cuvine si ca meritele trecute sunt suficiente, dar tocmai acele "merite" il pun intr-o situatie tensionata cu o parte a opiniei publice si cu o parte din partid.

Incercarea de revenire a lui Crin Antonescu nu a convins. Mai mult, a agravat problemele din interiorul PNL si a complicat si mai tare situatia lui Ludovic Orban din perspectiva alegerilor europarlamentare.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Crin Antonescu USL PNL, #Crin Antonescu europarlamentare, #Ludovic Orban tensiuni PNL , #Crin Antonescu