Transportatorii nu s-au inteles cu ministrul Sova si vor lasa joi aproape un milion de calatori pe drumuri

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 23:00
16791 citiri
Transportatorii nu s-au inteles cu ministrul Sova si vor lasa joi aproape un milion de calatori pe drumuri
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Transporturilor

Dupa mai multe ore de discutii aprinse, transportatorii de persoane au anuntat ca nu au ajuns la nicio intelegere, marti, cu ministrul Lucian Sova, care ar vrea in continuare sa le faca rau, modificand Legea 980/2011.

In aceste conditii, transportatorii ameninta ca de joi vor intra in greva generala si vor lasa in drum circa 900.000 de calatori.

Secretarul Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) Eugen Costan a declarat pentru Ziare.com ca transportatorii fac acum o sedinta in care discuta cum vor taxa refuzul ministrului Sova de a da curs solicitarilor lor.

Atat presedintele COTAR, Vasile Stefaneascu, cat si presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, au declarat ca joi vor opri transportul de persoane, daca intre timp Lucian Sova nu renunta la intentia de a modifica Legea 980/2011. Potrivit Agerpres, peste 900.000 de calatori ar putea fi afectati.

Aflat inca la sedinta cu transportatorii, Adrian Hagiu a declarat pentru Ziare.com ca, de fapt, pregatirile pentru protestul de joi au inceput deja.

"S-a inceput intocmirea adreselor catre prefecturile din tara. Joi vom scoate cheile din contact. Alta forma de protest la care sa recurgem nu mai exista.

Sigur, daca intre timp ministrul Sova ar retrage initiativa de modificare a Legii 980/2011, putem renunta la protest. Dar nu cred ca acest lucru se va intampla.

Am discutat astazi cu un ministru al Transporturilor hotarat, dar cu argumente putine. Au fost momente de-a dreptul stanjenitoare, la discutii. Iar in aceste conditii, noi asteptam ca Guvernul sa intervina si sa ne sprijine. Nu domnul Sova, ca nu mai speram sa obtinem nimic de la dumnealui, ci Guvernul.

Vom declansa protestul incepand de joi, pe termen nelimitat. Cu ajutorul nostru se desfasoara, zilnic, circa 3 milioane de calatorii. Ei bine, acestea nu vor mai avea loc incepand de joi. N-ar mai avea niciun rost, in conditiile date", ne-a declarat Adrian Hagiu.

Ce i-a suparat pe transportatori

Transportatorii de persoane din Romania sunt nemultumiti de mai mult timp de modul in care ministrul Sova vrea sa modifice Legea 980/2011. Motivul: schimbarile propuse de Sova le-ar da castig de cauza, la apropiatele licitatii pentru atribuirea traseelor, transportatorilor care vor folosi masini noi. Totodata, propunerile lui Sova vor diminua avantajele pe care le au acum la licitatii transportatorii cu experienta.

In ultimele saptamani, membrii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) au protestat de mai multe ori la usa ministrului Sova si au ingreunat pana peste poate traficul in zona Garii de Nord.

Reprezentantii Confederatiei au declarat pentru Ziare.com ca schimbarile legislative pe care ministrul vrea sa le faca i-ar avantaja doar pe asa-zisii oameni de afaceri care se pregatesc sa investeasca in transportul de persoane ca sa spele bani.

De asemenea, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a spus pentru Ziare.com ca se pregateste de greva la Guvern, de vreme ce Lucian Sova refuza sa ii bage in seama pe transportatori, in urma protestelor de la Ministerul Transporturilor.

Discutii cu scantei la Ministerul Transporturilor

Marti, pe 9 octombrie, cand, intr-un final, au fost primiti la discutii, transportatorii n-au prea avut rabdare sa-i asculte argumentele ministrului. Dimpotriva, inca din prima parte a discutiei au inceput sa-l intrerupa pe Sova si sa strige, din sala, ca vor face greva generala.

"Sunteti pe un drum gresit, domnule ministru al Transporturilor", au scandat transporatorii, inca de la inceputul intalnirii.

In replica, Lucian Sova a indemnat la calm.

"Suntem, totusi, pe un drum si eu spun ca asa e un lucru bun. Va rog frumos sa aveti rabdare, daca vreti ca aceasta dezbatere sa continue. Si voi avea si eu rabdare. Vom petrece aici destul timp ca sa lamurim toate problemele", a declarat Lucian Sova.

Pe durata discutiilor transportatorii si-au exprimat nemultumirile despre care vorbesc de saptamani bune, in spatiul public.

Anume, ca ministrul ii va favoriza pe transporatorii care vor veni la licitatii cu masini noi, ca le va permite respectivilor sa nu isi mai plateasca la timp darile catre stat si ca, de fapt, Sova urmareste sa dea traseele pe mainile strainilor.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, le-a raspuns transportatorilor, abordand fiecare nemultumire a acestora in parte:

"Vorbiti despre faptul ca deschidem piata pentru operatori straini. Exclus. Asa cum stim ca sunt astazi criteriile de acces la profesia de transportator in Romania, acestia toti trebuie sa aiba domiciliul fiscal pe teritoriul Romaniei, in conformitate cu reglementarile romanesti si internationale", a spus Lucian Sova, potrivit Agerpres.

Intrebat de transportatori daca Flexibus - o firma internationala de transport cu autocare, prezenta si in Romania - are domiciliul fiscal in tara noastra, Sova a evitat, totusi, sa dea un raspuns clar.

In schimb, ministrul Transporturilor a spus ca celelalte temeri ale transportatorilor sunt nefondate:

"S-a ridicat problema privind achizitia de autobuze noi. Avand in vedere textul pe care vi l-am propus, acesta nu vizeaza ca o conditionalitate achizitia de autobuze noi. Cred ca la precedentele proceduri de atribuire putem vorbi despre faptul ca fiecare atribuire care a avut loc in decursul timpului intotdeauna a generat o investitie fortata de catre autoritati in achizitia de autobuze noi. Acest lucru nu este vizat cu acest proiect de act normativ.

Ati intrebat de ce s-au scos certificatele fiscale, certificatele de confort. In conformitate cu prevederile legale trebuie sa luam act toti de un lucru. Orice firma care a fost autorizata sa isi desfasoare activitatea azi trebuie sa aiba acces la aceasta piata sau la orice piata. Certificatul fiscal sau alte certificate sunt avute in vedere atunci cand e vorba de o achizitie publica de servicii platita din bani publici.

Asa cum am spus de la inceput, activitatea de transport despre care vorbim noi este o activitate comerciala, nu este sustinuta din bani publici si doar acolo unde va fi nevoie sa se aplice prevederile Regulamentului 1370 vor trebui sa se aplice pentru a dezvolta un serviciu public subventionat. Atata timp cat aceasta piata, asa cum este ea, functioneaza nu este cazul ca o autoritate publica sa introduca conditionalitati in plus. Acestea sunt in responsabilitatea altor organisme", a precizat Lucian Sova.

Prea putin convinsi de aceste argumente, transportatorii i-au cerut demisia ministrului Transporturilor, la finalul intalnirii de marti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#intalnire Lucian Sova transportatori scandal, #Lucian Sova transport persoane proteste, #Sova poroteste scandal transportatori , #ministrul Transporturilor