Aberatia zilei: Un ministru alaturi de un condamnat, langa cadavrul CFR

Marti, 27 Martie 2018, ora 16:48
23518 citiri
Aberatia zilei: Un ministru alaturi de un condamnat, langa cadavrul CFR
Foto: Facebook / captura video Capital

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova (foto dreapta), a deplans, luni, soarta CFR Marfa. "Ne pregatim pentru ce e mai rau", a spus ministrul. In apropiere, pe scaun, statea Gruia Stoica (foto stanga), omul de afaceri condamnat definitiv pentru trucarea unei licitatii publice in defavoarea... CFR Marfa si trimis in judecata de DIICOT pentru constituire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.

Evenimentul la care au participat in calitate de invitati ministrul Sova si presedintele Grampet Group (CFR) a fost organizat de revista Capital. O firma privata, ati putea spune. Da, dar ministrul Lucian Sova nu era acolo in calitate de nuntas, ci de MINISTRU, iar imagini de la conferinta au fost postate pe site-ul Ministerului Transporturilor si pe pagina de Facebook a institutiei.

"Ma preocupa intr-un mod foarte serios faptul ca CFR Marfa a acumulat o datorie prea mare, mult prea mare, la CFR Infrastructura. (...) Am cerut celor de la CFR Marfa sa lichideze datoria pe care o are catre CFR Infrastructura, astfel ca ne pregatim pentru ce e mai rau in ceea ce priveste o decizie de la Bruxelles privind un eventual ajutor de stat", a spus ministrul Sova, precizand ca datoria CFR Marfa depaseste 100 de milioane de euro.

Presa a scris mult despre cei vinovati de situatia in care a ajuns CFR (si nu, nu era vorba despre bau-baul numit Uniunea Europeana!) dar, stiti cum e in Romania, ministrii vin, pleaca si se intorc fara sa dea vreodata socoteala pentru ceea ce fac.

Unul dintre invitatii care au luat cuvantul la conferinta Capital a fost Gruia Stoica. Celor care au uitat (desi e greu sa uiti scandalul urias declansat in 2014) le reamintim ca omul de afaceri a fost arestat preventiv si apoi la domiciliu timp de mai bine de un an, iar in februarie 2016 a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ca i-a dat unui avocat trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), licitatie la care participa si firma omului de afaceri.

In 2015, Gruia Stoica a fost trimis in judecata impreuna cu tatal si fratele lui pentru evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul privind privatizarea firmei Transbordare Vagoane Marfa, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de 8,8 milioane de lei.

Un alt episod al carui protagonist a fost tot Gruia Stoica a vizat firma Azomures, de la care omul de afaceri a cerut in instanta 10 milioane de lei, insa Inalta Curte a respins, definitiv, cererea.

Apoi, jurnalistii de la Gazeta de Bistrita publicau la inceputul acestui an declaratia unui martor in dosarul lui Horea Uioreanu, in care era vorba despre un plic cu bani transmis fostului presedinte al CJ Cluj, prin intermediul fratelui lui Gruia Stoica.

"Individul a scos de la buzunarul de la haina un plic mai gros, pe care l-a lasat intre scaunele din fata, la consola centrala a masinii, dupa care a iesit din masina fara sa spuna nimic. Am fost uimit de ce se intampla, am luat plicul si am constatat ca acesta contine suma de 50.000 de euro in bancnote de 500 euro (pentru ca am numarat banii), am luat banii si i-am dus la sediu unde i-am spus presedintelui (Uioreanu - n.red.) ce s-a intamplat si ca domnul respectiv a lasat suma de 50.000 de euro.

Uioreanu nu a fost mirat deloc, spre deosebire de mine, si mi-a spus sa gestionez banii pentru cheltuielile de campanie, asa cum imi va dispune el concret", a declarat martorul.

Gruia Stoica figura anul trecut pe locul 7 in topul milionarilor romani (realizat tot de Capital), cu o avere estimata la 400-420 milioane de euro, in crestere fata de anul precedent.

Cu ochii tot pe CFR Marfa

"In drum spre conferinta am auzit ca primavara intarzie pentru ca vine cu CFR-ul", si-a ironizat Gruia Stoica, dezinvolt, competitorul, la conferinta de luni a Capital.

Mai mult, "intrebat daca mai este interesat de preluarea CFR Marfa, presedintele Grampet Group a mentionat ca mai intai trebuie lamurita situatia companiei de stat, avand in vedere investigatia derulata de autoritatile de la Bruxelles referitoare la acele stergeri de datorii care ar putea fi considerate ajutor de stat", mai scriu jurnalistii de la Capital.

Omul de afaceri se refera la investigatia lansata anul trecut de Comisia Europeana pentru a afla daca s-au incalcat regulile prin stingerea de catre statul roman a datoriilor CFR Marfa si necolectarea datoriilor companiei.

"Cel mai probabil aceasta inseamna inceputul sfarsitului pentru CFR Marfa. Un sfarsit care, in cel mai bun caz, va fi vanzarea companiei pe nimic, in cel mai rau caz va fi inchiderea si lichidarea activelor companiei. (...) Sansele de a ne lua ramas bun de la o companie de stat care pana in 1990 era unul dintre cei mai mari operatori feroviari din Europa sunt maxime.

Cu pierderi de aproape 200 de milioane de lei in 2016 si datorii de aproape 200 milioane euro este greu de crezut ca CFR Marfa isi va mai gasi un cumparator. (...) Privatizarea a esuat, dupa ce firma lui Gruia Stoica, Grup Feroviar Roman (GFR), a fost desemnata castigatoare a procedurii de vanzare a 51% din actiuni. (...) ", scria anul trecut Digi24.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Lucian Sova Gruia Stoica Capital , #ministrul Transporturilor