Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Esti acea persoana care spune "Nu" tot timpul la serviciu? De ce nu este bine si ce ar trebui, de fapt, sa spui

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 07:06
10337 citiri
Esti acea persoana care spune "Nu" tot timpul la serviciu? De ce nu este bine si ce ar trebui, de fapt, sa spui
Foto: Pixabay

Sunt multe situatii in care "Nu" este un raspuns atat adecvat, poate chiar legitim, cat si suficient. Cea in care vrei sa construiesti relatii solide, sanatoase, in mediul profesional nu se numara printre ele.

Relatiile sunt autostrazi cu doua sensuri, daruiesti si primesti. De aceea, poate fi periculos sa refuzi o solicitare sau o rugaminte cu un simplu "Nu", sustine Shaun Belding, autorul cartilor The Journey to WOW si Dealing with the Boss from Hell (tradusa si in limba romana: Cum sa faci fata unui sef dificil).

"'Reflexul nu' este un mesaj negativ care transmite faptul ca nu esti interesat sa incerci. Esti prea ocupat, nu lucrezi in echipa. Nu-mi pot imagina un mesaj mai nepotrivit pe care i-l poti da unui coleg sau sef. Data viitoare cand vei avea nevoie de ajutor s-ar putea sa nu-l primesti", spune Belding, potrivit Fast Company.

Sigur ca nu vei putea sa le dai oamenilor intotdeauna ce isi doresc de la tine, insa poti formula raspunsul astfel incat sa para mai putin un refuz categoric.

"Problema este atunci cand pozitia presetata a unei persoane este 'Nu'. Stim cu totii oameni care, atunci cand ii intrebi ceva, primul lucru care le iese pe gura este 'Nu'. Asta iti poate crea reputatia unei persoane negativiste", atentioneaza Belding.

Nici sa spui "Da, dar", atunci cand cineva iti spune, de exemplu, "Uite o idee buna", nu este indicat. Este tot un fel de "nu", precizeaza Belding, si ambele raspunsuri dau conversatiei aerul unei confruntari.

Belding, care detine o companie care furnizeaza servicii de monitorizare a apelurilor din call centere, spune ca in cele mai multe dintre cazuri in care clientii au o iesire nervoasa "in crescendo" pe parcursul conversatiei, totul a inceput in momentul in care cineva a zis "Nu" sau "Da, dar".

Ce sa spui in schimb

Ai putea sa incerci ceva de genul "Nu pot sa fac asta, dar uite ce pot sa fac" sau "As dori sa pot, hai sa incercam asta in schimb".

"Cand spui lucrui ca 'As dori sa pot' demonstrezi empatie. Ii arati persoanei respective ca iti pasa de ea", spune Belding.

Sa spui "Nu" poate fi un obicei. Fii atent la modul in care comunici la locul de munca si ai grija sa nu ajungi sa fii cunoscut ca acea persoana negativa, punandu-ti singur bete in roate in ceea ce priveste cariera, recomanda Belding.

Este nevoie de exercitiu pentru a te debarasa de un obicei prost, mai spune el: "Inseamna sa fii mai calculat in privinta modului in care vorbesti. Cum te poti astepta ca oamenilor sa le pese de tine, cand ei nu cred ca tie iti pasa de ei?"

Dincolo de faptul ca este un gest nobil, a-i ajuta pe altii te vor transforma intr-o resursa valoroasa.

"Toata lumea este ocupata la locul de munca in ziua de azi. Toti suntem stresati. Este important sa fii capabil sa realizezi ca oamenii din jurul tau sunt la fel de stresati ca tine. Atunci cand ii ajuti pe altii, vei fi perceput ca persoana la care sa apelezi in caz de nevoie, cea pe care ceilalti se pot baza. Cand va veni vorba de promotii si de mariri de salarii te vei pune in pozitia de a fi foarte, foarte valoros", incheie Belding.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#cum sa spui nu, #cum sa refuzi, #cariera , #cariera