Politica altfel: USR si-a desemnat prin vot candidatii la europarlamentare. Iata lista

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 13:49
26368 citiri
Politica altfel: USR si-a desemnat prin vot candidatii la europarlamentare. Iata lista
Foto: captura video Facebook /USR

In premiera in Romania, un partid politic si-a stabilit lista candidatilor la alegerile europarlamentare prin votul online al membrilor, nu prin aranjamente de culise si decizii ale conducerii. Este vorba de USR, care este totodata si primul partid care isi anunta candidatii la alegerile de anul viitor.

Decizia a fost luata dupa doua luni de campanie interna si la finalul unei saptamani in care membrii de partid si-au putut vota online favoritii. "Urnele" s-au inchis joi la ora 12.

"Experienta celor doua luni de campanie se termina cu o echipa inchegata, oameni care au solutii pentru o Romanie mai buna in Europa, si pregatiti pentru campania de anul viitor cand va vor cere si voua voturile si increderea.

Suntem primul partid din Romania care si-a ales candidatii in mod transparent, bazat pe votul tuturor membrilor. Pentru ca despre asta este in familia USR: despre meritocratie, despre competenta si in primul rand despre democratie", se arata pe pagina de Facebook a USR.

Citeste mai multe despre: USR, primul partid care stabileste prin vot lista candidatilor la europarlamentare: "Va fi o surpriza pentru noi toti".

Presedintele USR, Dan Barna, a sustinut o conferinta de presa, joi, in cadrul careia a anuntat primele nume de pe lista finala pentru alegerile europarlamentare.

Primii 15 candidati sunt:

1. GHINEA Cristian - Sector 3

2. ARMAND Clotilde-Marie-Brigitte - Sector 1

3. STEFANUTA Nicolae Bogdanel - Sibiu

4. BOTOS Vlad-Marius - Arad

5. GHEORGHE Vlad-Dan - Sector 6

6. RENIUT Anamaria Naomi - Brasov

7. GHELMEZ Radu-Ionut - Diaspora

8. MIHAIU Radu Nicolae - Sector 2

9. LORINCZ Iulian Stefan - Diaspora

10. CRISTIAN Adriana - Cluj

11. CRISAN Camelia Carmen - Sector 6

12. TARANU George - Iasi

13. GURLUI Silviu-Octavian - Iasi

14. STOIAN Teodora - Sector 3

15. VARZARU Alexandru-Gabriel - Timis

Iata si lista completa cu cele 43 de nume.

Presedintele Dan Barna a precizat ca au participat la acest scrutin 5.043 de membri ai USR, ceea ce reprezinta 82% din numarul total.

"Sunt foarte mandru de candidatii nostri, care si-au asumat aceasta lupta interna si expunerea la judecata colegilor de partid, fapt ce i-a facut politicieni mai buni.

Aceasta este lista pe care ne vom baza si va fi in spatele semnaturilor pe care le vom strange de la cetateni, cele 200.000 de semnaturi necesare", a spus Dan Barna, referindu-se la prevederile impuse de lege pentru participarea la scrutin.

"Astfel de liste se fac in celelalte partide la ceas de seara, in birouri, bazate pe intelegeri", a mai punctat acesta.

Liderul USR a precizat ca este inconjurat la conferinta de presa atat de cei care au castigat un loc de candidat, cat si cei care nu au castigat batalia interna. "Asta arata ca partidul merge mai departe intarit, unit, si cu experienta inca unui proces electoral si din 2020 vom avea un rol important in guvernarea Romaniei".

Intrebat ce scor se asteapta sa scoata USR la europarlamentare, Dan Barna s-a aratat optimist.

"Avem un sondaj in desfasurare, incercam sa vedem care sunt noile tendinte. Ne da motive semnificative de optimism, vorbim oricum de un scor cu 2 cifre. Cand eu am candidat la Sibiu pentru a deveni deputat, am spus ca USR va face la Sibiu 14%. USR a facut 14,1%. Deci cand o sa va anunt procentul, acela va fi procentul USR", a conchis Barna.

Numarul 1 pe lista, Cristian Ghinea, a declarat ca USR va demonstra ca este "un partid mare, capabil sa schimbe Romania. Romanii vor o tara ca afara si acesta va fi si mesajul nostru pentru anul viitor: o tara ca afara!".

O premiera in politica din Romania

Numele zecilor de doritori sa ocupe un loc pe lista USR la europarlamentare si CV-urile lor au fost publicate pe pagina speciala dedicata evenimentului, iar joia trecuta s-a dat Start Vot, cei peste 5.300 de membri ai partidului fiind invitati sa aleaga persoana preferata.

"Singurul criteriu, votul. Nu mai intervine cineva cu pixul", ne-a declarat deputatul USR Catalin Drula.

Celelalte partide, mai mari sau mai mici, nu au stabilit pana acum lista candidatilor la europarlamentare si nici nu au dezvaluit public in baza caror criterii se vor lua deciziile.

La PSD cuvantul cel mai greu, si cu siguranta decisiv, il va avea presedintele Liviu Dragnea, asa cum s-a intamplat si in cazul remanierilor de guvern. Si in PNL se poarta negocieri intense, diverse nume de potentiali candidati fiind scoase pe piata, de la Crin Antonescu si Vasile Blaga, pana la Gheorghe Falca sau Alina Gorghiu, insa nu este limpede cine, cum si cand va stabili lista finala a candidatilor liberali pentru alegerile de anul viitor.

Este binecunoscut faptul ca un criteriu de baza luat in calcul de partidele mai vechi este capacitatea candidatului de a veni cu bani proprii pentru campania electorala. Acest criteriu a adus, de mai multe ori pana acum, diverse nume controversate pe listele partidelor mari si a facut ca anumite personalitati sa nu poata candida, disputele interne degenerand in scandal si soldandu-se de cateva ori cu demisii.

Politica altfel

De cele mai multe ori spunem "Toti sunt la fel, pe cine sa votam?". Dar ce vrem, mai exact de la politicenii nostri? Si chiar sunt toti la fel? Ne propunem, la rubrica "Politica altfel", sa gasim politicieni care incearca sau chiar fac altfel lucrurile.

Ce vrem de la "politicienii altfel"? Competenta, corectitudine, responsabilitate, constiinta ca sunt in slujba cetateanului. Incercam sa surprindem gesturi, atitudini care ar putea sa faca diferenta.

Va invitam sa ne spuneti si voi cum arata politicianul pe care chiar l-ati vota si sa ne semnalati oameni si gesturi care va dau speranta si incredere - politicieni din orasul vostru, care va reprezinta in Parlamentul European sau la nivel national.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#lista candidati USR europarlamentare , #Dan Barna
Comentarii