De ce vor miliardarii sa fie introdus venitul de baza universal

Sambata, 19 August 2017, ora 09:48
15584 citiri
De ce vor miliardarii sa fie introdus venitul de baza universal
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi este putin probabil ca vor ajunge in situatia in care vor depinde de bani de la stat acordati neconditionat, unii dintre cei mai bogati oameni din lume sustin ideea de venit de baza universal.

Antreprenorul britanic Richard Branson s-a alaturat recent grupului de miliardari care a adus in discutie subiectul, in contextul ingrijorarilor cu privire la impactul tehnologiei asupra locurilor de munca, noteaza CNBC.

"Odata cu accelerarea inteligentei artificiale si a altor noi tehnologii, lumea se schimba intr-un ritm alert. Vor fi create o multime de inovatii palpitante, care vor genera numeroase oportunitati si multa bogatie, dar exista pericolul real ca acest lucru va duce totodata la mai putine locuri de munca.

Din acest motiv, experimentarea unori idei precum venitul de baza va deveni si mai importanta in anii ce vin", a scris Branson pe blogul Virgin.

Pe aceeasi idee a unei masuri imperative in contextul avansului tehnologic merge si Elon Musk.

"Este foarte posibil sa avem in cele din urma un venit de baza universal sau ceva asemanator cu acesta, ca urmare a automatizarii. Nu stiu ce altceva ar putea face cineva", spunea Musk anul trecut.

Citeste mai mult:

Potrivit lui Branson, este insa vorba de mai mult decat de o sursa de venit.

"In lumea moderna, oricine ar trebui sa aiba posibilitatea sa munceasca si sa prospere. Una dintre ideile care ar putea contribui la transformarea acestui lucru in realitate este venitul de baza universal. Acest concept ar trebui sa fie explorat in continuare pentru a vedea cum poate functiona in practica", considera Branson.

Fondatorul Virgin Group aminteste de experimentele care au loc in prezent in Finlanda, unde 2.000 de oameni fara locuri de munca inclusi intr-un program pilot primesc lunar cate de 560 de euro, indiferent daca isi cauta sau nu un job.

Suma va continua sa fie acordata si dupa ce beneficiarii s-au angajat.

Teste similare au fost lansate sau sunt luate in considerare si in tari precum Olanda, Italia, Canada sau Scotia.

"Se spera ca astfel de politici pot ajuta oamenii care se chinuiesc doar pentru a supravietui sa se puna pe picioare, sa aiba spirit antreprenorial si sa fie mai creativi", sustine Branson.

Si nu trebuie sa fie mult, doar "o mica plasa de siguranta ar elibera o cantitate imensa de spirit antreprenoriat", crede multimilionarul Stewart Butterfield, CEO si cofondator al aplicatiei de mesagerie pentru angajati, Slack.

Argumente similare aduce in sprijinul ideii si Mark Zuckerberg, care afirma ca este constient de faptul ca succesul de care se bucura se datoreaza conditiilor propice in care si-a construit compania, avand posibilitatea de a se concentra asupra creativitatii fara sa fie constrans de necesitatea de a-si asigura existenta.

Un venit garantat, neconditionat i-ar incuraja si le-ar permite oamenilor sa isi asume riscuri, sustine Zuckerberg.

"Daca as fi fost nevoit sa imi intretin familia, in loc sa am timp sa scriu coduri, daca nu as fi stiut ca as fi fost bine in cazul in care Faceook nu ar fi mers, nu as fi astazi aici. Acum este randul nostru sa definim un nou contract social pentru generatia noastra. Ar trebui sa exploram idei precum venitul de baza universal pentru a le oferi tuturor o plasa de siguranta pentru a incerca lucruri noi", a spus fondatorul Facebook in mai.

Sa fie, asadar, "din generozitate si grija pentru oamenii de rand" raspunsul la intrebarea din titlu, sau sa-i banuim de motive mai obscure, asa cum face jurnalistul Ben Tarnoff in The Guardian.

Potrivit acestuia, interesul elitelor pentru venitul de baza universal vine din dorinta de a tine sub control masele in timp ce ele, elitele, care detin mijloacele de productie, pastreaza profiturile imense.

Venitul de baza universal sprijinit de miliardari nu ar fi, astfel, decat niste "firimituri lasate in urma de batausii care iti fura sandvisul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#miliardari venit de baza universal, #Richard Branson venit de baza, #Mark Zuckerberg venit de baza , #piata muncii