De ce nu vrea Jack Ma, fondatorul Alibaba, sa angajeze "cei mai buni" oameni

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 09:20
20797 citiri
De ce nu vrea Jack Ma, fondatorul Alibaba, sa angajeze "cei mai buni" oameni
Foto: captura CNBC

Angajarea oamenilor potriviti este esentiala pentru succesul afacerii, la fel cum o recrutare gresita inseamna pierdere de timp si de bani si are un impact general negativ asupra mediului de lucru din cadrul companiei.

Insa nu este usor sa identifici angajatul ideal. Pentru Jack Ma, cofondatorul companiei de comert electronic Alibaba, acest lucru presupune un proces pe care a ajuns sa-l stapaneasca doar in timp, noteaza CNBC.

Intr-un discurs tinut cu ocazia reuniunii Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale care a avut loc recent in insula Bali, Ma, care si-a anuntat in septembrie retragerea de la conducerea companiei pentru a se dedica actiunilor filantropice, a vorbit despre o greseala de angajare pe care a facut-o pe cand Alibaba se afla la inceputurile sale.

"Cand am strans prima runda de investitii, 5 milioane de dolari, am angajat o multime de vicepresedinti de la companii multinationale. Unul dintre vicepresedintii de la marketing a venit la mine, mi-a dat un document si mi-a spus: 'Domnule, acesta este planul nostru de marketing pe anul viitor'", a povestit Ma.

Problema a fost ca planul prevedea un buget de 12 milioane de dolari, mult peste suma pe care compania si-o permitea la acea vreme. Vicepresedintele in cauza a recunoscut ca nu a realizat niciodata un plan de marketing sub 10 milioane de dolari.

"Asa ca i-am spus:'Nu este vina ta, este vina mea'", a continuat Ma, comparand decizia sa de a angaja oameni din companii mari cu decizia de a instala motorul unui Boeing 747 intr-un tractor.

Alibaba este astazi unul dintre cei mai mari jucatori din industria e-commerce, cu peste 80.000 de angajati la nivel global, si unul dintre cei mai ravniti angajatori din China, potrivit firmei de consultanta Universum, citata de CNBC. O contributie importanta la acest succes a avut-o cu siguranta prima regula a lui Ma cand vine vorba de angajari: evita "cei mai buni" oameni si "expertii".

"Urasc sa angajez oameni care se prezinta ca experti, pentru ca ei nu sunt expertii viitorului, ci sunt intotdeauna expertii trecutului. Nu exista cei mai buni oameni. Cei mai buni oameni sunt intotdeauna in compania ta, ii pregatesti sa devina cei mai buni", a spus Ma, adaugand ca totul trebuie sa inceapa cu selectarea persoanelor care sunt dispuse sa invete si care nu se tem sa faca greseli.

Nu numai ca nu este necesar sa fii sef de promotie pentru a trece de "sita" fondatorului Alibaba, dar aceasta performanta chiar ti-ar putea reduce sansele.

Potrivit autorului cartii "Alibaba: The House That Jack Ma built", Duncan Clark, Ma crede ca "elitele din facultate" nu vor face fata prea bine dificultatilor din lumea reala, mai noteaza sursa citata.

Trebuie, desigur, sa posezi un anumit nivel de inteligenta pentru a te descurca intr-un mediu in continua schimbare cum este cel al afacerilor.

Mai exact, "trebuie sa ai inteligenta emotionala necesara pentru a lucra cu altii si trebuie sa ai IQ-ul necesar pentru a sti ce faci".

Nu in ultimul rand, optimismul este o trasatura pretuita in mod special de Ma la potentialii sai angajati. Este ceea ce ii poate ajuta pe oameni sa transforme o situatie dificila in una favorabila.

"Ca antreprenor, daca nu esti optimist, ai o problema. Asa ca oamenii pe care ii aleg trebuie sa fie optimisti", a mai spus Ma.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Jack Ma angajari, #angajari Alibaba, #sfaturi cariera , #angajari