De ce ar trebui sa-ti scrii propriul necrolog

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 11:50
8156 citiri
De ce ar trebui sa-ti scrii propriul necrolog
Foto: Pixabay (Arhiva)

Scrierea propriului necrolog poate fi o tehnica eficienta de a dobandi claritate cu privire la viata pe care iti doresti cu adevarat sa o traiesti. Este tot mai raspandita in mediul de afaceri, unde este folosita ca instrument pentru luarea deciziilor corecte privind urmatorul pas in cariera.

Daniel Harkavy, CEO al Building Champions si coautor al cartii Living Forward, ii invata de mai bine de 20 de ani pe liderii de business aceasta tehnica, care poate fi insa la fel de utila pentru calibrarea tuturor fatetelor vietii, astfel incat sa devii acel om pe care ai vrea ca ceilalti sa-l vada.

"Atunci cand incercam sa ne scriem propriul necrolog, apare aceasta forta magnetica care ne trage inainte. Prioritatile si viziunea noastra privind raspunsul la intrebarile unde vrem sa fim ca lideri si cum vom ajunge acolo sunt supuse unei examinari patrunzatoare.

Aceasta claritate ne permite sa luam cele mai bune decizii, sa iesim din tiparele noastre confortabile, sa ne formam noi obiceiuri si sa ne indreptam catre un viitor mai bun", spune Harkavy, potrivit FastCompany.

Scrierea propriului necrolog este o treaba laborioasa, dar urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa o duci la capat cu succes.

In primul rand, aloca-i activitatii cateva ore neintrerupte si fa-o in afara biroului.

Timpul de prisos nu este ceva ce multi oameni activi profesional au, mai ales managerii, insa un astfel de exercitiu nu are sanse prea mari de reusita daca incerci sa il strecori intre doua intalniri de afaceri.

Totodata, nu va fi usor sa te concentrezi asupra scrisului la birou, unde exista o multime de factori care iti pot distrage atentia, spune Harkavy, care recomanda sa alegi un loc diferit de cele cu care esti obisnuit, un loc in care poti sa te destinzi si sa te deconectezi.

Acum, dupa ce ti-ai rezervat timpul necesar si ai ales locul potrivit, scrie-ti necrologul ca si cum viata ta s-ar incheia azi si tot ce ai realizat pana acum este tot ce vei realiza vreodata.

Harkavy propune sa iti imaginezi propria inmormantare, sa ti-i inchipui pe cei veniti sa te conduca pe ultimul drum, atat rude si prieteni, cat si clienti si parteneri, si sa te intrebi ce-ai facut pentru ei.

"Cand iti scrii necrololgul, trebuie sa fii brutal de sincer. Ce ar spune apropiatii tai despre cine ai fost, cum ai trait si ce le-ai oferit si de ce ar spune asta?", continua Harkavy.

Rolul etapei de mai sus este acela de a identifica neajunsurile si dezechilibrele din viata ta personala si profesionala. In continuare, scrie necrologul care speri ca va fi citit atunci cand vei muri cu adevarat, asa cum ti-ai dori ca oamenii sa isi aminteasca de tine.

Acum vezi diferentele intre cele doua discursuri, cel care te-ar descrie in prezent si cel la care aspiri, iar acest lucru ar trebui sa te motiveze "sa elaborezi un plan pentru a elimina acele decalaje din viata ta", apreciaza Harkavy.

Ca ultim pas, citeste-ti cu voce tare necrologul. Daca nu iti provoaca emotie, va fi dificil sa faci schimbarile necesare pentru a te indrepta spre acel viitor mai bun, ceea ce inseamna ca va trebui sa mai lucrezi la el. Lasa-l deoparte o vreme si revino asupra lui mai taziu.

"Aminteste-ti sa fii sincer in legatura cu ceea ce scrii si sa ai o atitudine deschisa in timpul procesului", mai recomanda Harkavy.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scriere propriul necrolog, #sfaturi cariera , #cariera