Companiile ar trebui sa-si lase angajatii sa vina de la 10 la munca, daca vor ca acestia sa fie sanatosi si fericiti

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 09:12
8696 citiri
Companiile ar trebui sa-si lase angajatii sa vina de la 10 la munca, daca vor ca acestia sa fie sanatosi si fericiti
Foto: Pixabay

Programul traditional de lucru de la ora 9:00 ar trebui abandonat, pentru ca oamenii sa poata munci in armonie cu ceasul lor intern, sustine un cercetator in stiinta somnului si fost director de scoala. Companiile ar avea numai de castigat de pe urma unei astfel de decizii, mai spune cercetatorul.

Paul Kelley, care a fost primul director din Anglia care a mutat ora de incepere a programului elevilor mai tarziu, la 10:00, insista ca acelasi lucru ar trebui facut si in cazul angajatilor. Kelley este de parere ca angajatii care isi ignora ceasul intern natural si tiparul somnului isi pot pune in pericol sanatatea, noteaza Daily Mail.

Astfel, cercetatorul le recomanda companiilor care isi doresc ca angajatii lor sa fie mai sanatosi si mai fericiti (si, in consecinta, mai productivi) sa le permita acestora sa inceapa ziua de lucru de la 10 sau mai tarziu. In functie de ceasul lor intern, unii angajati ar trebui sa poata sa inceapa activitatea chiar la pranz, potrivit lui Kelley.

"In lumea occidentala, adultii dorm in medie sase ore si jumatate pe noapte in timpul vietii active, in timp ce stiinta ne arata ca avem nevoie de cel putin opt ore", a spus Kelley pentru Sunday Times.

Interesul pentru somn i-a fost trezit ca urmare a propriei experiente, dupa ce la 15 ani s-a imbolnavit in conditiile in care trebuia sa se trezeasca foarte devreme pentru a prinde autobuzul de la ora 6:00, programul la scoala din California la care mergea incepand de la 7:15.

Kelley este autorul cartii "Body Clocks", in cadrul careia grupeaza oamenii in cinci categorii, incepand de la cei care sunt foarte activi dimineata pana la cei care ating cel mai ridicat nivel de energie seara.

"10:00 este cea mai echitabila ora de incepere a programului, daca ar trebui sa alegem o singura ora pentru toata lumea. Ar reduce privarea de somn pentru populatie ca intreg cu 70%, la 36 de minute in medie pe zi", considera Kelley.

In cartea sa, cercetatorul sugereaza ca oamenii ar trebui sa afle, prin intermediul unui test, care este tiparul lor natural de somn si sa-si adapteze programul in mod corespunzator.

C.S.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#incepere program de la zece, #program lucru mai tarziu, #somn angajati , #angajatori