Compania care a testat saptamana de lucru de 4 zile anunta rezultatele. CEO-ul spune ca i-au fost depasite toate asteptarile

Luni, 23 Iulie 2018, ora 09:20
14611 citiri
Compania care a testat saptamana de lucru de 4 zile anunta rezultatele. CEO-ul spune ca i-au fost depasite toate asteptarile
Foto: Arhiva Pixabay

Compania neozeelandeza care a atras atentia presei internationale la inceputul anului dupa ce a anuntat ca va testa saptamana de lucru de patru zile declara experimentul de doua luni un succes si ia in considerare permanentizarea programului scurt.

Conform rezultatelor anuntate recent de Perpetual Guardian, o companie care se ocupa cu administrarea testamentelor si a proprietatilor, angajatii au devenit mai productivi, echilibrul munca - viata personala al acestora s-a imbunatatit, iar nivelul de stres a scazut. Oamenii s-au intors la munca mai plini de energie dupa cele trei zile libere.

La experimentul derulat in perioada martie-aprilie 2018 de cercetatori din afara companiei au participat peste 240 de angajati, care au continuat sa fie platiti pentru 40 de ore pe saptamana, si nu pentru 32, cat au lucrat efectiv, in tot acest timp.

CEO-ul si fondatorul Perpetual Guardian, Andrew Barnes, a precizat ca a incercat prin aceasta masura sa le ofere angajatilor sai posibilitatea de a atinge un echilibru mai bun intre viata privata si cariera, concentrandu-se asupra activitatilor de serviciu atunci cand sunt la birou si ocupandu-se de chestiuni personale in timpul liber.

"A fost doar o teorie, ceva ce m-am gandit sa incerc, pentru ca am vrut sa creez un mediu mai bun pentru compania mea", a spus Barnes pentru CNN, adaugand ca raspunsul angajatilor i-a depasit "cele mai indraznete vise".

Daca in noiembrie anul trecut doar 54% dintre angajatii sai afirmau ca sunt capabili sa balanseze in mod eficient timpul petrecut la serviciu cu cel liber, procentul a urcat la 78 dupa experiment. In acelasi timp, nivelul de stres a scazut cu aproximativ 7%, iar echipa a demonstrat o mai mare implicare.

Potrivit lui Jarrod Haar de la Universitatea de Tehnologie din Auckland, unul dintre cercetatorii implicati in experiment, angajatii au fost mai energici atunci cand au revenit la birou.

"Supervizorii au spus ca oamenii au fost mai creativi, prezenta a fost mai buna, au venit la timp si nu au plecat mai devreme sau au luat pauze lungi", a adaugat Haar, care precizeaza ca rezultatele profesionale au fost aceleasi ca atunci cand lucrau cinci zile, potrivit New York Times.

Angajatii au devenit mai productivi in conditiile in care au petrecut mai putin timp pe retelele sociale si cu alte activitati fara legatura cu munca lor. Oamenii au explicat ca aceasta schimbare i-a motivat sa gaseasca metode noi pentru a fi mai productivi. De exemplu, sedintele au fost reduse de la doua ore la 30 de minute si angajatii au apelat la o forma de semnalizare a faptului ca nu vor sa fie intrerupti.

In opinia lui Barnes, rezultatele experimentului arata in primul rand ca, atunci cand angajeaza, companiile ar trebui sa negocieze sarcini de lucru, si nu orele petrecute in birou: "Altfel, este ca si cum ai spune: Sunt prea lenes sa imi dau seama ce vreau de la tine, asa ca o sa te platesc doar pentru a te prezenta la serviciu".

CEO-ul a recomandat board-ului companiei ca saptamana de lucru de patru zile sa devina permanenta si sustine ca ideea ar putea fi preluata de angajatori din intreaga lume.

"Ce se intampla cand ai o forta de munca motivata, energica, stimulata si loiala? Eu am statistici care arata ca personalul meu este extrem de mandru de compania pentru care lucreaza, deoarece ii pasa", a sustinut Barnes.

La randul sau, ministrul neozeelandez pentru relatii de munca, Iain Lees-Galloway, a declarat ca multi oameni lucreaza prea multe ore si ca este "minunat sa vada o companie care a gasit o cale mai buna".

"Aplaud acest exemplu de a munci mai inteligent si incurajez mai multe companii sa il adopte", a spus ministrul.

Eficienta programului traditional de lucru de opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana, a fost pusa sub semnul intrebarii si de alte companii si institutii.

In Suedia, de exemplu, a fost introdusa local, pe o perioada limitata, ziua de munca de sase ore, pentru a putea fi urmarite efectele unui program mai scurt asupra angajatilor si productivitatii.

De asemenea, Amazon a testat saptamana de lucru de 30 de ore, insa cu o reducere de 25% a salariilor.

Logica unei astfel de schimbari este sustinuta de stiinta. Psihologul Anders Ericsson crede ca oamenii nu pot lucra intr-o stare de deplina concentrare mai mult de patru sau cinci ore o data.

"Daca ii fortezi dincolo de intervalul in care se pot concentra la maximum cu adevarat, vei favoriza cel mai probabil formarea unor obiceiuri proaste in randul lor", a precizat Ericsson pentru Business Insider.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#experiment saptamana lucru patru zile, #program munca scurt, #companie Noua Zeelanda patru zile , #productivitate