Ce se intampla cu angajatele gravide, in timpul pandemiei de coronavirus

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 12:05
6121 citiri
Ce se intampla cu angajatele gravide, in timpul pandemiei de coronavirus
Foto: Arhiva Pixabay

Peste 500.000 de angajati au fost trimisi pana in prezent in somaj tehnic, iar alte peste 100.000 de persoane au fost disponibilizate in luna martie, potrivit datelor Inspectiei Muncii, urmare a efectelor economice ale pandemiei de coronavirus.

Ce se intampla cu salariatele gravide in aceasta perioada? Pot fi disponibilizate sau trimise in somaj tehnic?

"Trecem printr-o perioada plina de provocari pentru economia romaneasca, o criza cu efecte socio-economice inca greu de estimat si care, din pacate, se traduce in acest moment prin restrangerea activitatii intr-o serie intreaga de domenii si prin concedierea sau trimiterea in somaj tehnic a unui numar foarte mare de angajati", spun avocatii de la Vernon | David si Asociatii.

"Am primit, in aceasta perioada, multe intrebari de la partenerii nostri, de la clienti, despre situatia femeilor gravide. Pot acestea sa fie concediate? Raspunsul este unul complex si are legatura cu situatia economica a companiei si cu modul in care angajatele respective isi desfasoara activitatea", afirma acestia.

Potrivit Vernon | David, legislatia in vigoare prevede ca femeile gravide, cele care au nascut de curand sau care alapteaza nu pot fi concediate pentru motive ce tin de aceasta situatie. Concedierea poate avea loc doar daca au savarsit abateri disciplinare sau ca urmare a desfiintarii locului de munca din motive economice.

"Dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit, in cauza C-103/16, Jessica Porras Guisado/Bankia - S.A., Fondo de Garantia Salarial si altii, ca Directiva 92/85/CEE - privind introducerea de masuri pentru promovarea imbunatatirii securitatii si a sanatatii la locul de munca in cazul lucratoarelor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza - nu se opune unei reglementari nationale care permite concedierea unei lucratoare gravide ca urmare a unei concedieri colective, Curtea Constitutionala a Romaniei a confirmat faptul ca interdictia de concediere a salariatelor gravide prevazuta in Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii si in legislatia speciala privind protectia salariatei gravide se refera exclusiv la motive care au legatura directa cu starea acestora.

Astfel, in decizia Curtii Constitionale nr. 1/2020 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020, Curtea Constitutionala retine ca salariatele gravide pot fi concediate pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desfiintarii locului muncii pe motive economice", arata avocatii.

Interpretarea CCR este, in esenta, conforma cu prevederile ordonantei de urgenta a Guvernului nr 96/2003, astfel cum aceasta a fost modificata (OUG 96) care, in articolul 21, limiteaza interdictiile cu privire la incetarea contractului individual de munca a salariatei gravide la "motive care au legatura directa cu starea sa".

Vernon | David afirma ca, in practica insa, desi aceasta prevedere a OUG permitea concedierea salariatei gravide pentru motive independente de persoana sa precum si pentru orice alte motive care nu tineau de starea de graviditate a salariatei, neconcordanta intre aceasta prevedere legala si prevederile art. 61 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii au determinat o multime de interpretari in randul practicienilor si a instantelor de judecata, multi considerand ca prevederile Codului Muncii prevaleaza in fata prevederilor OUG 96.

Prin urmare, aceasta decizie a CCR vine sa clarifice si sa puna punct interpretarilor diferite ale celor doua texte legislative.

Ce se intampla cu concediul de maternitate in caz de faliment

Potrivit avocatilor, decizia Curtii Constitutionale nu influenteaza in niciun fel nici prevederile legale care se refera la imposibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatului aflat in concediu de maternitate sau de ingrijire a copilului decat in cazul reorganizarii judiciare, a dizolvarii sau a falimentului angajatorului, intrucat, in aceste situatii, contractul individual de munca este suspendat de drept pe durata concediilor relevante.

"In acest caz, incetarea contractului individual de munca intervine ca urmare a incetarii existentei uneia din parti", spun acestia.

Decizia CCR nu schimba nici prevederile legale cu privire la posibilitatea incetarii contractului individual de munca al salariatei care a nascut recent si si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului reintoarcerea in campul muncii, renuntand practic la dreptul de a efectua concediul de ingrijire a copilului.

Si in cazul acestor persoane, angajatorul poate dispune incetarea contractului individual de munca, ca si in cazul salariatei gravide, numai pentru motive care nu au legatura directa cu starea lor. Cu alte cuvinte, va fi permisa concedierea doar pentru alte motive decat cele legate de starea de graviditate, cum ar fi savarsirea de abateri disciplinare sau ca urmare a desfiintarii locului de munca pe motive economice.

Vernon | David, o societate de avocatura infiintata in urma cu 18 ani, are o echipa de avocati specializata in toate aspectele legate de dreptul muncii, atat in ceea ce priveste consultanta cat si solutionarea litigiilor privind ocuparea fortei de munca, gestionand proiecte complexe pentru companii importante din Romania si Republica Moldova.

Opiniile exprimate in prezentul document apartin doar autorilor acestuia si nu trebuie vazute ca o consultatie juridica specializata, iar decizia privind invocarea impedimentului justificator in fiecare caz separat trebuie consultata cu un avocat.

Autori:

Dana David - Senior Partner

Laura Irizea - Associate

Diana Neagu - Partener

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#gravide concediere criza coronavirus , #angajatori