7 din 10 companii au avut profituri mai mici din cauza lipsei de angajati - sondaj

Marti, 19 Martie 2019, ora 13:36
3938 citiri
7 din 10 companii au avut profituri mai mici din cauza lipsei de angajati - sondaj
Foto: Arhiva Pixabay

Aproape sapte din zece angajatori spun ca au avut profituri si cifre de afaceri mai mici din cauza lipsei de angajati, potrivit unui sondaj publicat marti de platforma BestJobs.

Criza de specialisti si deficitul de forta de munca de pe piata fac parte din discursul majoritatii companiilor din Romania, insa rareori sunt aduse in discutie si costurile directe generate de aceasta situatie.

"Imposibilitatea de a gasi si recruta angajatul potrivit la timp nu duce doar la cresterea presiunii pe ceilalti angajati, ci si la pierderea de contracte importante cu anumiti clienti, stagnarea sau reducerea productivitatii, restrangerea activitatii companiei", se arata in comunicat.

Din aceste motive, aproape sapte din zece angajatori spun ca au avut profituri si cifre de afaceri mai mici, conform sondajului.

"Astfel, 44% dintre angajatorii care au raspuns sondajului au aratat ca lipsa fortei de munca suficiente sau adecvate a afectat cu pana la 10% profitul anual al companiei, alti 15% au spus ca impactul a fost si mai mare, de pana la 20%, iar 8% au depasit chiar si acest prag", se precizeaza in document.

Totodata, doi din cinci angajatori reclama faptul ca cifra de afaceri a scazut cu pana la 10%, in timp ce 17,8% spun ca scaderea a fost de pana la 20%, iar 8% chiar peste acest prag, inclusiv peste nivelul de 30%.

Circa o treime dintre respondenti au spus ca nu au fost afectati in acest sens. Pentru a compensa deficitul de angajati, aproximativ o treime dintre angajatori au recrutat oameni nespecializati pe domeniul cerut, dar pe care i-au instruit intern.

"Alti 13,6% au angajat mai multi studenti sau au reconvertit profesional o parte dintre angajati, pentru a acoperi domeniul unde le lipseau specialisti, conform raspunsurilor oferite de 13,1% dintre angajatori.

Totodata, pentru 11,4%, solutia a fost sa angajeze mai multi oameni din imprejurimi, care fac naveta zilnic. Aproape 9% au investit mai mult in tehnologie, pentru a inlocui resursa umana. Mai putini sunt cei care au fost nevoiti sa angajeze pensionari ori sa apeleze la forta de munca din afara tarii", se mai arata in comunicat.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sondaj BestJobs profit companii, #sondaj BestJobs angajatori, #BestJobs sondaj forta munca , #angajatori